Yle Italiassa: Ihmiset kaivavat käsin raunioista omaisiaan esille

Ylen Italian-toimittaja Petri Burtsov kertoo, että pelastustyöt eivät ole vielä päässeet täysin käyntiin. Maanjäristysalueelle on lähetetty helikoptereita arvioimaan vahinkojen laajuutta ja auttamaan ihmisiä.

Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta. Kuva: Reuters

Voimakas maanjäristys ravisutteli Keski-Italiaa aamuyöllä. Ylen Italian toimittaja Petri Burtsov seuraa tilanteen kehittymistä pääkaupungissa Roomassa.

– Pahiten järistyksen alle jääneissä kaupungeissa on paljon ihmisiä vielä jumissa sortuneiden rakennusten alla. Television suorissa lähetyksissä näkyy, kuinka ihmiset kaivavat käsin esiin omaisiaan raunioista. Joukossa on pikkulapsia, kertoo Burtsov.

Pelastustöitä käynnistellään

Burtsov on lähdössä maanjäristysalueelle. Järistyksen keskuksena oli noin 2 000 asukkaan Amatricen kaupunki, joka on kaupungin pormestarin mukaan tuhoutunut lähes täysin.

– Sinne on lähetetty helikoptereita tutkimaan tuhojen laajuutta ja auttamaan pelastustöissä. Pelastustyöt eivät ole vielä täysin käynnissä, koska pikkukaupunkien viranomaiset valittavat, että apua pitäisi saada paikalle.

– Kun rakennukset sortuivat, niin ihmiset juoksivat peloissaan ulos kadulle. Sinne on saatu joitakin avustuspisteitä aikaan, missä ihmiset saavat vettä ja muuta apua. Pelastustoimia käynnistellään.

Pahimmillaan uhreja voisi olla satoja

Amatrice sijaitsee vuoristoisella seudulla. Suurin osa kaupungeista, jotka ovat kärsineet järistyksestä, ovat Burtsovin mukaan muutaman tuhannen asukkaan kokoisia.

Mahdollisten kuolonuhrien määrää on vaikea arvioida, huomauttaa Burtsov. Tässä vaiheessa viranomaiset puhuvat kuudesta kuolleesta.

– Pahimmillaan kuolonuhreja voi olla satoja. Se olisi todella paha. Mutta jos uhreja olisi satoja, se näkyisi kyllä jo mediassa, Burtsov arvioi.

Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta. Kuva: Reuters

Vuoden 2009 järistyskokemuksista apua

Amatrice sijaitsee lähellä L'Aquilan kaupunkia. Siellä tapahtui tuhoisa maanjäristys vuonna 2009. Noin 300 ihmistä kuoli.

L'Aquilan järistyksen opit ovat Italiassa tuoreessa mielessä, mistä voi olla apua, arvioi Burtsov.

– Silloin viranomaiset reagoivat hitaasti, ja avun saaminen kesti kauan. Täällä ei ollut kansallisen tason hätätiedotusta, eikä avustusviranomaisia pystytty koordinoimaan. Siitä on opittu paljon.

Italian armeija on nyt mobilisoitu auttamaan pelastustöissä, ja L'Aquilan kaupunki on jo tarjonnut väliaikaismajoitusta maanjäristysalueelle.

– Täällä on vielä aikainen aamu. Ihmiset heräilevät vasta tapahtumiin.