Ruumisarkkujen pitää ensi vuonna maatua kokonaan – ekoarkkuja kehitteillä

Hautausarkkujen ja -uurnien tulee olla ensi vuoden alusta lähtien kokonaan maatuvia. Kirkkohallitus on laatinut hautausarkuille laatukriteerit, jotka kieltävät esimerkiksi keinokuituverhoilun ja maatumattoman muovin käytön arkuissa ja uurnissa.

Jämsässä järjestettiin Keski-Suomen ensimmäinen arkunkantajakoulutus. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Arkkujen laatu on puhuttanut hautausalaa jo pitkään. Kirkkohallitus on tarttunut toimeen ja neuvotellut hautausalan toimijoiden kanssa ohjeistuksen, joka on tarkoitus saattaa voimaan ensi vuoden alusta lähtien.

Maatumattomien materiaalien käyttö arkuissa ja uurnissa on ongelmallista niin krematorioiden työturvallisuuden kuin ympäristön kannalta.

Jatkossa arkuille halutaan myös laatuseloste, josta käy ilmi arkun valmistaja sekä arkkuun käytetyt materiaalit.

Uudenlaisia arkkumääräyksiä käydään tänään läpi Karstulassa, jossa muotoiluyhdistys Artranta on kutsunut koolle puuta ja muita luonnonmateriaaleja käyttäviä muotoilijoita ja alan opiskelijoita sekä tekstiilisuunnittelijoita suunnittelemaan täydellisesti maatuvia arkkuja ja uurnia.

Ruumisarkkujen valmistusta Mansikkamäen ruumisarkkutehtaalla. Kuva: Yle

Muotoilijoiden työpajaa pohjustetaan Karstulan seudun yrittäjien ja hautaustoiminnan asiantuntijoiden keskustelutilaisuudella.

Yhdistyksen toiveena on, että uusien määräysten mukaiset arkut ja uurnat toisivat konkreettista työtä Karstulaan.

Monessa muotoilualan oppilaitoksessa on jo mietitty uusia materiaaleja, kuten esimerkiksi sellua.

Projektipäälllikkö Pirkko Siivola

Projektipäällikkö Pirkko Siivolan mukaan viimeisen leposijan ekologisuus kiinnostaa muotoilijoita, ja paikalle on tulossa väkeä, joka on jo paneutunut asiaan.

– Esimerkiksi monessa muotoilualan oppilaitoksessa on jo mietitty uusia materiaaleja, kuten esimerkiksi sellua. Sitä on tutkittukin Aalto-yliopistossa.

Siivolan mukaan ekoarkkujen valmistamisen aloittaminen sopisi Karstulaan siksikin, että kunnassa on jo yrityksiä, jotka ovat jo jalostaneet puuta ja puumateriaaleja pitkälle.

Artranta on Karstulassa toimiva muotoilijoiden ja arkkitehtien residenssi. Sen tavoitteena on myös saada yrittäjät ja muotoilijat yhteistyöhön.

Pirkko Siivolaa haastatteli Eija Heikkilä.