1. yle.fi
  2. Uutiset

Järistysalue on vuoristoista, harvaan asuttua ja vaikeapääsyistä

Italian järistyksen ydinalue on neljän alueen risteyksessä Apenniinien vuorilla. Alueella on satoja kuntia, ja pelastusjoukkojen on vaikea päästä syrjäisimpiin kyliin. Kesäaikaan alueella liikkuu myös turisteja.

Ulkomaat
Monti Sibillinin kansallispuisto Umbriassa.
Monti Sibillinin kansallispuisto Umbriassa.AOP

Maanjäristyksen keskus on vuoristoisella alueella, neljän alueen – Umbrian, Lazion, Marchen ja Abruzzon – risteyskohdassa. Näiden neljän alueen yhteenlaskettu asukasmäärä on lähellä yhdeksää miljoonaa, mutta mukana on esimerkiksi suurkaupunki Rooma. Järistyksen tuhoalueen asukasmäärästä ei ole tarkkaa tietoa.

– Tuhoalueella on lähinnä harvaan asuttuja muutaman tuhannen asukkaan vuoristoisia pikkukyliä, jonne pelastusjoukkojen on vaikea päästä. Isompia kaupunkeja on kuitenkin lähellä, kertoo Firenzessä asuva toimittaja Ella Kanninen.

Kannisen kotona 250 kilometrin päässä keskuksesta järistystä ei edes huomannut.

– Täällä pelätään kuitenkin pahinta, sillä taloja on sortunut ja ihmisiä on saattanut jäädä loukkuun. Uhrimäärää ei tiedetä. Järistys on voimakkuudeltaan sellainen, että tuhoa se on varmasti tehnyt, Kanninen aavistelee.

Alue on hankalapääsyistä ja teiden on kerrottu menneen järistyksessä poikki. Kanninen kertoo kuitenkin turistienkin löytäneen Apenniinien vuoriston kauniin luonnon ja historialliset pikkukylät.

– Näin kesällä turisti- ja lomakausi on menossa niin tietysti ihmisten lukumäärä on suurempi. Koko keski-Italia on täynnä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja monumentteja.

Järisevä levoton vuoristo

Italia sijaitsee maankuoren laattojen eli litosfäärilaattojen törmäysvyöhykkeellä ja tästä syystä sen kallioperä on levotonta. Järistysalue on lähes sama, kuin huhtikuussa 2009 tapahtuneen tuhoisan Aquilan maanjäristyksen tuhoalue. Järistyksen keskus oli kuitenkin tällä kertaa pohjoisemmassa kuin vuonna 2009.

Toistaiseksi Italian uutiset lähettävät kuvaa tuhoutuneista rakennuksista ja ihmisistä, jotka odottavat kadulla pelastusjoukkoja kääriytyneinä peittoihin.

Ulkoasiainsihteeri Tapio Rantanen Suomen Rooman-suurlähetystöstä kertoo, että maanjäristys tuntui myös Roomassa, eli noin 150 kilometrin päässä itse järistyspaikasta.

– Kyllä puoli neljän aikaan aamuyöstä oli pientä huojuntaa. Itsekin säpsähdin, kun sänky tuntui huojuvan, ja rakennus vähän myös, Rantanen kertoo.

Rantasen mukaan järistysalue on syrjäistä, hieman kauempana suuremmista turistikohteista. Ulkoministeriön mukaan järistyksen ydinalueen kaupunkeihin ei ole tehty matkustusilmoituksia. Yksi suomalainen on tehnyt matkustusilmoituksen Perugian kaupunkiin, ja hänelle on tiedotettu tapahtumasta.

Lue seuraavaksi