1. yle.fi
  2. Uutiset

Italian maanjäristys – tämän tiedämme nyt

Voimakas maanjäristys on aiheuttanut tuhoa Keski-Italiassa. Ainakin 38 ihmisen kerrotaan kuolleen. Pelastustyöt ovat vasta alkuvaiheessa.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät auttoivat maanjäristyksen uhreja Amatricessa keskiviikkona.
Pelastustyöntekijät auttoivat maanjäristyksen uhreja Amatricessa keskiviikkona.Reuters

Italiassa on sattunut voimakas maanjäristys. Yle seuraa tilannetta hetki hetkeltä. Tämän tiedämme nyt.

Mitä tapahtui

Keski-Italiassa lähellä Perugian kaupunkia sattui 6,2 magnitudin maanjäristys aikaisin keskiviikkoaamuna kello 04.36 Suomen aikaa. Asukkaat pakenivat hädissään kaduille useissa kaupungeissa.

Noin tunti ensimmäisen järistyksen jälkeen samalla alueella tapahtui 5,5 magnitudin jälkijäristys.

Järistysalue on vuoristoista ja harvaan asuttua aluetta Umbrian, Lazion ja Marchen alueilla noin 140 kilometriä Roomasta koilliseen.

Kuinka laajoja tuhot ovat

Järistys on aiheuttanut laajaa tuhoa Amatricen, Accumolin ja Arquata del Tronton pikkukaupungeissa sekä niitä ympäröivissä kylissä.

Amatricen pikkukaupungin keskusta on tuhoutunut pahasti. Kaupunginjohtajan mukaan "kolme neljäsosaa kaupungista on menetetty".

Myös Accumolin pikkukaupungissa tuhot olivat vakavia.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Mitä tiedämme uhreista

Italian viranomaisten mukaan 38 ihmistä on varmistettu kuolleen järistyksessä.

Uhriluvun uskotaan nousevan, sillä joillekin alueille pelastustyöntekijät ovat vasta saapuneet. Myös raunioiden raivaus on vasta alkuvaiheessa. Sata ihmistä on kateissa Arquata del Tronton alueella.

Järistyksistä kärsineet maakunnat ovat turistien suosimia, ja elokuu on Italiassa lomakausi. Accumolin kylässä on kadoksissa kaksi afganistanilaista tyttöä, jotka ovat ilmeisesti turvapaikanhakijoita.

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin puoli neljän aikaan iltapäivällä Ylelle, että toistaiseksi ei ole tietoa, että järistys olisi vaatinut suomalaisuhreja. Yksi suomalainen on tehnyt matkustusilmoituksen lähialueelle, mutta hän on ilmoittanut olevansa kunnossa. Ulkoministeriöstä huomautetaan, että alueella voi kuitenkin olla suomalaisia, jotka eivät ole tehneet matkustusilmoitusta.

Miten pelastustyöt etenevät

Pelastustyöntekijät ovat kaivaneet ihmisiä rakennusten raunioista kaivinkoneilla, lapioilla ja etsintäkoirien avulla. Vuoristoinen alue on vaikeakulkuista, ja teitä ja siltoja on vaurioitunut.

Italian metsäpoliisin kertoo pelastaneensa kymmeniä ihmisiä elävinä raunioista Pescara del Tronton kaupungista. He eivät kuitenkaan olleet vielä päässeet läheiseen Peracciha di Acqua Santa Termen pikkukylään.

Metsäpoliisin lisäksi pelastustöissä on santarmeja, palomiehiä, siviilipelastustyöntekijöitä, Punaisen ristin työntekijöitä ja sotilaita.

Pääministeri Matteo Renzi on sanonut, että ihmisten pelastaminen on tärkeintä tulevina päivinä. Hän matkustaa itse paikalle myöhemmin tänään.

Pelastustyöt käynnistyivät aamulla hitaasti, Ylen Italiassa oleva toimittaja Petri Burtsov kertoo. Televisiokuvissa ihmiset kaivoivat omaisiaan käsin raunioista.

.

Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta.
Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta.Reuters

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi