1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastaavan kokoluokan järistys Italiassa kerran kymmenessä vuodessa

Keski-Italiassa tapahtui aamuyöllä yli kuuden magnitudin järistys. Näin voimakkaita maanjäristyksiä tapahtuu Italiassa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa, sanoo tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen Helsingin yliopiston seismologisesta instituutista.

Kotimaan uutiset
Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta.
Maanjäristyksen jälkiä Amatricen kylässä Italiassa 24. elokuuta.Reuters

Keski-Italiassa tapahtunut yli kuuden magnitudin maanjäristys ei globaalissa mittakaavassa ole harvinainen. Tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen Helsingin yliopiston seismologisesta instituutista kertoo, että yli kuuden magnitudin maanjäristyksiä tapahtuu maailmassa keskimäärin joka kolmas päivä.

Keski-Italiassa maa järisi voimakkaasti varhain keskiviikkoaamuna lähellä Perugian kaupunkia. Tuhojen laajuus ei vielä ole varmistunut.

Tutkimusjohtaja Pekka Heikkisen arvion mukaan Italian maanjäristys on tuhoisa, koska se on tapahtunut keskellä asutusta.

– Järistyksen tuho johtuu hyvin paljon siitä, miten lähelle asuttua kaupunkia se sattuu ja millainen on kaupungin rakennuskanta. Vanhoissa kaupungeissa, joissa on paljon ei niin kestäviä rakennuksia, tuho voi olla suurikin.

Tuhoisan aamuöisestä järistyksestä tekee Heikkisen mukaan myös se, että maanjäristys tapahtui suhteellisen lähellä maanpintaa.

Samankaltaisuuksia vuoden 2009 järistykseen

Heikkisen mukaan kaikki näin isot maanjäristykset johtuvat mannerlaattojen liikkeestä.

Heikkinen näkee järistyksessä paljon yhtymäkohtia vuonna 2009 Italian L'Aquilassa tapahtuneeseen järistykseen. Vuoden 2009 järistys tapahtui noin 40 kilometrin päässä keskiviikon järistyskohdasta.

Vuoden 2009 järistyksessä kuoli yli 300 ihmistä, ja tuhannet jäivät kodittomiksi.

– Kyllä täälläkin voi merkittäviä vahinkoja tapahtua juuri siitä syystä, että siellä alueella jossa voimakkain maan liike oli, siellä asuu noin 10 000 ihmistä ja he tietysti olivat järistyksen tapahtuma-aikaan aamuyöllä nukkumassa.

Keski-Italian maasto vuoristoista

Tapahtuma-alue on vuoristoista. Alueella on vanhoja kaupunkeja, jotka sijaitsevat vuorten huipuilla. Heikkisen mukaan tuhojen laajuus riippuu nyt paljon myös siitä, millaisessa kunnossa alueen rakennuskanta on.

– L'Aquilan järistyksen jälkeen viranomaiset pyrkivät siihen, että vanhoja rakennuksia vahvistettaisiin, mutta jää nähtäväksi mitä siellä on tapahtunut.

Alueella on odotettavissa jälkijäristyksiä pitkin päivää.

Heikkisen mukaan näin voimakkaita maanjäristyksiä tapahtuu Italiassa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Lue seuraavaksi