Sari Sivola teki rohkean tempun – rakkaus siivitti palkkatyöstä paperikauppiaaksi

Kahdessa vuodessa ehtii paljon. Kuten rakastumaan, jättämään palkkatyönsä, muuttamaan uuteen kaupunkiin ja perustamaan oman yrityksen. Ainakin, kun kyseessä on Sari Sivola.

Kotimaa
Sari Sivola
Maria Bonnor / Yle

Vuosi sitten kesällä Sari Sivola ryhtyi opiskelemaan vanhaa intialaista ayurvedahierontaa. Ayurvedan opit kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista tekivät Sivolaan syvän vaikutuksen ja nopeasti oma elämä alkoi näyttäytyä uudessa valossa.

Hän oli harrastanut joogaa jo muutaman vuoden ajan ja pieniä ruokavaliomuutoksia oli helppo tehdä, mutta suurempi ongelma liittyi ajankäyttöön. Suuren yrityksen viestintäpäällikkönä Sivolan piti olla tavoitettavissa jatkuvasti.

Sivola oli tavannut uuden puolisonsa vuotta aikaisemmin. He asuivat Etelä-Savon eri puolilla omissa taloissaan: Sivola Mikkelissä lähellä Mäntyharjulla sijaitsevaa työpaikkaansa ja uusi rakas Pieksämäen Porsaskoskella vanhalla sukutilalla.

Etäsuhteeseen liittyvä jatkuva reissaaminen kävi raskaaksi ja pariskunta alkoi miettiä, miten yhteisen elämän voisi järjestää toisin. Sorkanhoitajana työskentelevä mies ei pystynyt muuttamaan pois alueelta, jolla hänen asiakastilansa olivat, joten vaihtoehdoksi jäi miettiä, miten Sivolan olisi mahdollista muuttaa Pieksämäelle.

Niinpä Sivola ja hänen puolisonsa Petteri Lehvonen ryhtyivät hautomaan yhteisiä yritysideoita. Vaihtoehtoja oli useita, mutta Sivola palasi aina ensimmäiseen: oma paperikauppa. Hän oli aina haaveillut kaupasta, joka myy kauniita kortteja ja muistikirjoja. Päätös tehtiin. Sivola sai talonsa kaupaksi muutamassa päivässä ja irtisanoutui yrityksestä, jonka palveluksessa hän oli työskennellyt 17 vuotta.

Laman keskellä yritys luottaa pieneen arjen luksukseen

Nyt elokuussa, vain vajaa vuosi yrityssuunnitelmien aloittamisesta, Sivola palvelee asiakkaitaan jo viidettä viikkoa Pieksämäen keskustaan perustamassaan Paperisopissa. Töitä hän joutuu ja saa tehdä edelleen vaikka kellon ympäri, mutta nyt ajankäyttö on omissa käsissä. Sivola on innostunut ja onnellinen kauniiden korttien ja askartelutarvikkeiden keskellä.

– Olin aina ajatellut, että minusta ei koskaan tule myyjää, että se on viimeinen homma jota ryhdyn tekemään. Mutta nyt se onkin minun juttuni mitä suurimmassa määrin.

Taantuma vaikuttaa suomalaisten ostosten tekoon edelleen, mutta Sivola ei pelännyt perustaa kauppaa, jonka tuotteita yhdistää söpöys. Hän uskoo, että asia on päinvastoin. Jos ei ole varaa isoihin hankintoihin tai ulkomaan matkoihin, niin itseään voi hemmotella vaikka ostamalla seinälle kauniin kortin.

– Tällaista arjen luksusta. Olen myynyt valtavat määrät kortteja tässä viiden viikon aikana. Se on lyönyt minut ällikällä, Sivola sanoo.

Ayurveda-hierojaksi valmistuttuaan Sivola kiersi tekemässä hoitoja asiakkaiden luona. Nyt hekin tulevat uuteen kauppaan, jonka tiloista löytyy pieni hierontahuone.

Yrittäjyys on syventänyt parisuhdetta

Paperisoppi on Sivolan ja puolison yhteinen yritys. Petteri Lehvonen ei omien töidensä vuoksi pysty olemaan mukana kaupan päivittäisessä toiminnassa, mutta hän on vahva henkinen tuki Sivolalle, jolla ei ole aiempaa kokemusta yrittämisestä. Lehvonen kyselee asiakkaista ja kaupankäynnistä ja tiedustelee, millaisia uusia tuotteita Sivola on tilannut.

Yrittäjyys on myös syventänyt parisuhdetta. Aiemmin Sivola ei voinut ymmärtää, miksi puoliso ei voinut sanoa asiakkailleen "ei", vaikka "kyllä" tarkoitti 16-tuntista työpäivää.

– Nyt ymmärrän, ei hän voi sanoa ei!

Sivola nauraa, että kahden yrittäjän liitossa parisuhde pysyy tuoreena. Kumpikin joutuu tekemään paljon töitä, mutta ainakaan toisen naama ei ala heti kyllästyttää. Sivolankin koti on nyt puolison vanhalla sukutilalla.

– Maailman kaunein maisema avautuu meidän keittiöstä. Se on melkein metsän keskellä ja pääsen juoksuttamaan koiria metsässä, hän iloitsee.