1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhä useammalla vanhuksella omat hampaat suussa – harjaajia tarvitaan

Aikuisten ja ikäihmisten hammashoidon tarve työllistää jatkossakin muun muassa julkista hammashuoltoa. Sote-uudistuksen haasteita odotellessa esimerkiksi Kouvola tehostaa hoitoprosessia, sillä kaupungin viroissa lääkäripula vaivaa edelleen.

Kotimaan uutiset
Röntgenkuva hampaista.
Yle

Yli 50-vuotiaiden ja vanhusten hammashoito haastavat hammashoitopalveluiden tuottajia tulevaisuudessa entistä enemmän.

Vaikka esimerkiksi laajan Terveys2011-tutkimuksen mukaan väestön suunterveys on kehittynyt myönteisesti, niin THL:n professori Eeva Widström on myös huolissaan.

Lasten ja nuorten suunterveys ei näytä siirtyvän aikuisiälle.

Eeva Widström

– Naapurimaihin verrattuna kehitys ei ole myönteistä. Lisäksi lasten ja nuorten suunterveys ei näytä siirtyvän aikuisiälle.

Vuoden 2002 hammashoitouudistuksen piti päästää kaikenikäiset terveyskeskusten hoidon piiriin.

– Tosiasia on kuitenkin, että esimerkiksi eläkeläisten osuus asiakasmäärissä on yhä pieni, sanoo Widström.

Myös sote-uudistus vaikuttaa muun muassa julkisen hammashoidon järjestämiseen, vaikkei kaikkia yksityiskohtia vielä olekaan tiedossa. Widström pitää mahdollisena, että joidenkin suun terveydenhuolto heikkenee vielä nykyisestään, vaikka esimerkiksi valinnanvapaus lisääntyisikin.

Syrjäytymisen jäljet näkyvät suussakin

Kouvolan kaupungin ylihammaslääkäri Tuija Palin-Palokas uskoo, että työtä julkisella puolella riittää jatkossakin.

– Ientulehdukset ovat ongelma. Myös hampaattomien ikäihmisten määrä laskee, joten esimerkiksi hoivapalveluissa hammaspesun merkitys kasvaa. Hampaiden paikkaushoidon tarvekin kasvaa.

Nuorten hampaiden kuntoa seurataan esimerkiksi Kymenlaaksossa tarkkaan. Kunnossa ei Palin-Palokkaan mukaan ole viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia.

Noin viidesosalla nuorten ikäluokasta muut ongelmat heijastuvat suun terveyteen.

Tuija Palin-Palokas

– Noin viidesosalla nuorten ikäluokasta muut ongelmat heijastuvat suun terveyteen. Esimerkiksi syrjäytyminen näkyy suussakin.

Sote-muutosten valmistelun lomassa Kouvola pyrkii tehostamaan hammashoitoaan. Hammaslääkäreitä eläköityy jatkuvasti ja kaupungilla on jatkuvasti pulaa lääkäreistä.

– Lääkäritilanne on suhteellisen hyvä, mutta esimerkiksi uusi päivystysmallimme varmistaa, että lääkäri pystyy siirtymään joustavasti potilaan hoitamisesta toiseen. Hammashoitajat valmistelevat potilaat ja huolehtivat toimenpiteen jälkeisestä selvittelystä, sanoo Kouvolan kaupungin ylihammaslääkäri Tuija Palin-Palokas.

Lue seuraavaksi