Päivystyksen ahtaat tilat herättivät viranomaisten huomion – "Potilasturvallisuus saattaa vaarantua"

Oulun yliopistosairaalan tiloissa toimiva päivystysyksikkö on otettu ahtaiden ja vaikeasti valvottavien tilojensa takia tarkkaan viranomaisvalvontaan. Aluehallintoylilääkärin mukaan potilasturvallisuus saattaa vaarantua etenkin ruuhka-aikoina, sillä potilaat eivät ole jatkuvassa valvonnassa.

potilasturvallisuus
Oysin kyltti, jossa lukee Oulun seudun yhteispäivystys
Yle / Hannu Karjalainen

Oulun seudun yhteispäivystys on joutunut ahtaiden, epäkäytännöllisten ja vaikeasti valvottavien tilojensa takia viranomaisten erilliseen valvontaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira tekivät päivystysyksikköön ohjaus- ja arviointikäynnin toukokuussa, ja päivystyksen tilojen puutteisiin kiinnitettiin käynnillä huomiota. Samoissa tiloissa perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen kanssa toimii myös Oulun yliopistollisen sairaalan erikoissairaanhoidon päivystys.

Aluehallintoviraston aluehallintoylilääkärin Hannele Havangan mukaan päivystysyksikön tilat voivat olla riski potilasturvallisuudelle.

– Potilasturvallisuus saattaa vaarantua ihan sen takia, että potilaat eivät ole päivystyksessä jatkuvasti hoitohenkilökunnan silmien alla, eivätkä myöskään monitori- ja kameravalvonnassa, Havanka kiteyttää.

Parannustoimiin on jo ryhdytty

Aluehallintoylilääkärin mukaan ongelma Oulun yliopistosairaalan tiloissa toimivassa päivystysyksikössä kärjistyy etenkin ruuhkaisina aikoina.

– Siellä on olemassa ihan hyvät seurantatilat potilaille silloin kun potilasmäärät ovat pieniä, mutta esimerkiksi viikonloppuisin ja erilaisten epidemioiden aikana tilat käyvät ahtaaksi ja potilaita sänkyineen päivineen on esimerkiksi käytävillä. Tämä tilanne on aika ajoin turvallisuusriski myös henkilökunnalle, Hannele Havanka kertoo.

Havanka sanoo, että päivystysyksikön tiloja pitäisi nyt tehokkaasti muokata tai hankkia lisää henkilöitä valvomaan potilaita ruuhkaisiin aikoihin.

– Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on jo ryhtynytkin toimiin; esimerkiksi henkilökuntaa ja hälytyslaitteita on lisätty. Päivystysyksikkö on kuitenkin nyt tilojen osalta otettu erilliseen valvontaan ja me teemme sinne loppuvuoden aikana kaksi tarkastuskäyntiä.