Guggenheimin apulaispomo Helsingin-museosta: Meillä ei ole kiire

Guggenheimin säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman kertoo, ettei amerikkalaissäätiöllä ole takarajaa Helsinkiin kaavaillun taidemuseon suhteen. Museon rahoitus on yhä auki.

kulttuuri
Ari Wiseman
Ari WisemanJari Kovalainen / Yle

Helsingissä vieraileva amerikkalaisen Guggenheimin säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman on yhä toiveikas Guggenheim Helsingin suhteen.

– Olen optimistinen, siksi olen Helsingissä, Wiseman sanoo.

Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun taidemuseon rahoitus on yhä levällään eikä valtio ole näyttänyt ainakaan toistaiseksi minkäänlaista halukkuutta panna museon rakentamiseen veronmaksajien rahoja.

Guggenheim Helsinki jää todennäköisesti rakentamatta, jos valtio ei lähde siihen rahoittajana mukaan.

Guggenheimin säätiön apulaisjohtaja muistuttaa, ettei säätiöllä ole takarajaa projektin suhteen.

– Meillä ei ole kiire. Tällaiset prosessit vievät paljon aikaa. Pelkästään arkkitehtuurikilpailun järjestämiseen meni muutama vuosi, Wiseman sanoo.

Guggenheim Helsingin rakentamisen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 130 miljoonaa euroa, mutta lopullinen rahoitusmalli on yhä auki.

Museo olisi tarkoitus rakentaa valtion ja Helsingin kaupungin varoilla. Museon vuotuinen lisenssimaksu olisi tarkoitus maksaa yksityisrahalla, jota Ari Lahden johtama Guggenheim Helsingin tukisäätiö on kerännyt kasaan. Lisenssimaksu menisi suoraan amerikkalaiselle Guggenheimin säätiölle.

Guggenheim Helsingin rakentamiskustannukset ovat arviolta 120–140 miljoonaa euroa.

Museon rakentamisesta ei ole minkäänlaista päätöstä.

Visualisointi GH-04380895 -rakennuksesta.
Moreau Kusunoki Architect, Guggenheim Helsinki