Syyttäjä: Lahjuksista syytetty Vantaan ex-johtaja Peltomäki lensi Bangkokiin ja Pariisiin arkkitehtitoimiston rahoilla

Forma-Futura maksoi vuosien aikana Vantaan entiselle johtajalle Jukka Peltomäelle kymmeniätuhansia euroja, Helsingin syyttäjänviraston haastehakemuksesta käy ilmi. Osa on kirjattu velaksi, jota Peltomäki ei ole kuitenkaan maksanut takaisin. Hänen asianajajansa mukaan kokonaisuudessa on paljon riidatonta.

lahjonta
Jukka Peltomäki
Vantaan kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki erosi tehtävästään syyskuussa 2011.Yle

Oikeudenkäynti lahjus- ja virkarikoksista syytettyä Vantaan entistä kaupunginjohtajaa Jukka Peltomäkeä vastaan alkoi keskiviikkoaamuna Helsingin käräjäoikeudessa.

Peltomäki toimi tekoaikaan Vantaan apulaiskaupunginjohtajana ja vastasi maankäytön suunnittelusta ja rakentamisesta.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että arkkitehtitoimisto Forma-Futura muun muassa kustansi Peltomäelle ulkomaanmatkat Bangkokiin, Dubaihin, Prahaan ja Pariisiin sekä Cannesiin vuosina 2006–2010.

Syyttäjän mukaan Forma-Futuran toimitusjohtaja Leila Tuominen on myös maksanut Peltomäen tilille kymmeniätuhansia euroja tavoitteenaan vaikuttaa Peltomäen toimintaan virassa.

Ensimmäiset, 15 000:n ja 35 000 euron suoritukset kilahtivat Peltomäen tilille heinäkuussa 2007. Tämän jälkeen Tuominen on myös maksanut Peltomäelle osoitettuja laskuja ja myöntänyt tälle vakuudetonta lainaa, jota ei kuitenkaan tähän päivään mennessä ole maksettu takaisin.

Lisäksi Forma-Futura järjesti vuokra-asunnot sekä Peltomäelle että hänen kahdelle pojalleen alle markkinahinnan.

Peltomäki itse maksoi kuuden huoneen ja keittiön asunnosta Vantaalla vuokraa vuosien ajan vain 350–500 euroa. Vuonna 2009 vuokraa korotettiin tuhanteen euroon kuukaudessa, mutta syyttäjän mukaan markkinahinta olisi edelleen ollut selvästi korkeampi.

Peltomäen pojat puolestaan saivat haltuunsa yli 100 neliömetrin asunnon Vantaalla ja lähes 50 neliömetrin asunnon Helsingin Etu-Töölössä selkeästi markkinahintaa huokeammin.

Syyttäjä: Lahjusten arvo yli 200 000 euroa

Haastehakemuksessa kerrotaan, että Leila Tuominen on arkkitehtitoimisto Forma-Futuran edustajana toiminut kaavamuutoksen hakijan palkkaamana suunnittelijana tai konsulttina yhteensä kymmenessä kaavamuutosasiassa, jotka Peltomäki on esitellyt kaupunginhallitukselle.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi Jukka Peltomäen epäiltyjä lahjusrikoksia käsittelevässä istunnossa 24.8.2016
Helsingin kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.Ulla Malminen / Yle

Syyttäjä vaatii Peltomäelle vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Lisäksi häntä vaaditaan maksamaan valtiolle vuokra-asunnoista, ulkomaanmatkoista ja maksetuista laskuista saatu hyöty, yhteensä yli 200 000 euroa.

Puhutaan pitkistä ajanjaksoista, monimuotoisesta toiminnasta. Liikutaan virkamiesmaailman ja elinkeinotoiminnan puolella.

Tuire Tamminiemi

Tuomiselle vaaditaan vankeusrangaistusta ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa törkeästä lahjuksen antamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi kuvailee vuosia kestänyttä oikeusjuttua poikkeuksellisen isoksi.

– Nimenomaan sen takia, että puhutaan tekovuosina pitkistä ajanjaksoista, monimuotoisesta toiminnasta. Liikutaan virkamiesmaailman ja elinkeinotoiminnan puolella.

"Ajan henkeen kuuluu, että epäillään tarkoitusperiä"

Sekä Forma-Futuran Leila Tuominen että Peltomäki kiistävät syytteet. Peltomäen asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan etuisuuksiin ei liittynyt lahjontaa, vaan ne johtuivat osapuolten aiemmin syntyneistä läheisistä väleistä.

– Sinänsä tässä on paljon riidatonta: Peltomäen asema ja se, että hän on lainannut Tuomiselta rahaa ja toisaalta asunut tämän yhtiön omistamassa asunnossa.

Tässä on paljon riidatonta.

Riitta Leppiniemi

– Mutta keskeinen kysymys on, olisiko näin tapahtunut, vaikka hän ei olisi ollut apulaiskaupunginjohtajana. Hän on tuntenut tämän vantaalaisen arkkitehdin jo 90-luvulta lähtien, tämä toiminta on jatkunut täysin samanlaisena jo kymmenen vuotta ennen apulaiskaupunginjohtaja-aikaa, Leppiniemi sanoo.

Tuomisen asianajaja Matti Manner pohtii, kuuluuko "tämän päivän ja ajan henkeen se, että epäillään ihmisten tarkoitusperiä".

Käräjäoikeudessa käytiin keskiviikkona tapauksen valmisteluistunto. Pääkäsittelyn on määrä alkaa myöhemmin syksyllä.

Juttua päivitetty 24.8. kello 16:51: Lisätty Tuire Tamminiemen, Riitta Leppiniemen ja Matti Mannerin kommentit.