Tilanne Forssassa kärjistynyt – poliisi tiukentaa otettaan

Kymmenien turvapaikanhakijoiden ja paikallisten välit kärjistyivät joukkotappeluksi tiistai-iltana Forssan vastaanottokeskuksen liepeillä. Illan tapahtumista ja niiden kulusta on levitetty paljon kuvamateriaalia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja osapuolten näkemykset eroavat toisistaan.

Kotimaa
Poliisimies
Nina Keski-Korpela / Yle

Poliisi sai eilen hälytyksen kello 17 jälkeen lähelle vastaanottokeskusta Forssassa. Paikalle hälytettiin kaikki vapaana olevat poliisipartiot. Tilanne Saksankujalla saatiin nopeasti rauhoitettua, sillä poliisin mukaan suurin osa kantaväestöön kuuluvista ihmisistä pakeni paikalta poliisin saavuttua.

Tapahtumien alkamisesta on erilaisia näkemyksiä, joita ei ole kyetty vahvistamaan. Forssan poliisin rikoskomisario Tomi Revon mukaan paikalliset olivat menneet lähelle vastaanottokeskusta, josta puolestaan heitä vastaan tuli turvapaikanhakijoita. Tilanne äityi joukkotappeluksi. Tappeluun osallistujilla on poliisin vahvistaman tiedon mukaan pesäpallomailoja ja rautaputkia.

Sosiaalisessa mediassa pyörii tapahtumista jo valtava huhumylly. Poliisin mukaan siellä on myös sellaista faktaksi väitettyä tietoa, jolle ei ole katetta.

Syitä tappelun taustalla selvitetään

Paikalla oli useita kymmeniä ihmisiä, ehkä enimmillään jopa lähelle sata, kerrotaan poliisista. Tilanteessa on Tomi Revon mukaan tapahtunut useita pahoinpitelyjä ja vahingontekoja, joista poliisin tiedossa on vain hyvin pieni määrä.

Tilanne on nyt kärjistynyt ja poliisikin suhtautuu tilanteeseen tiukemmalla otteella kun aiemmin.

Rikoskomisario Tomi Repo, Hämeen poliisi.

– Toivon, että kaikki jotka ovat jotain vammoja saaneet, ilmoittaisivat niistä poliisille. Loukkaantuneita on poliisin tiedossa vain pieni määrä, mutta uskon, että heitä on enemmänkin.

Toistaiseksi poliisi epäilee yhtä miestä laittomasta uhkauksesta. Mies otettiin kiinni tiistai-iltana ja hän on edelleen poliisin huostassa. Tapahtumapaikalta otettiin kiinni myös toinen henkilö, jota epäillään toissa viikolla Forssan keskustassa tapahtuneesta pahoinpitelystä, kertoo rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista. Tapahtuneen pahoinpitelyn taustalla on poliisin käsityksen mukaan rasistinen motiivi ja uhri oli turvapaikanhakija. Kiinniotetut ovat nuoria Forssan seudulla asuvia miehiä.

Tiistai-illan tapahtumia oli paikalla seuraamassa myös valtavasti yleisöä. Yhteenoton taustalla olevia syitä ei poliisi osaa vielä kommentoida.

– Vaikeaa sanoa, mitä kaikkea taustalla löytyy. Sitä tässä ryhdymme selvittämään. Tilanne on nyt kärjistynyt ja poliisikin suhtautuu tilanteeseen tiukemmalla otteella kun aiemmin, sanoo rikoskomisario Tomi Repo.

Poliisi toivoo jäitä hattuun

Poliisi on havainnut viime aikoina ilmapiirin muuttuneen Forssassa.

– Yksittäisiä pahoinpitelyjä on tullut poliisin tietoon aivan lähipäiviltä, vahvistaa Repo.

Poliisi toivoo malttia ja jäitä hattuun kaikilta osapuolilta.

– Turha tässä on kenenkään tilannetta enää pahemmaksi ajaa. Turha provosoida eikä aiheuttaa harmia enää kenellekään, toteaa Tomi Repo.

Maahanmuuttovirastosta viestitetään, että yleisesti ottaen tilanne vastaanottokeskusten liepeillä on ollut rauhallinen, vaikka aluksi olikin jännitteitä.

– Yksittäisiä tapauksia on toki ollut, mutta yleistä trendiä siitä, että pitäisi olla huolestunut, ei ole, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön kehitysjohtaja Pekka Nuutinen.