1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vauvojen kantotuotteet

Paikallisbussissa pikkulapsen kanssa – vaunut ilmaiseksi, mutta kantoliinassa maksettava

Joensuun seudun paikallisliikenteessä lastenvaunujen kanssa liikkuva saa matkustaa maksutta, mutta kantoliinassa lastaan kuljettavan on ostettava bussilippu. Vanhempain yhdistys Liekku on harmissaan, että ilmaislipun saavat vain lastenvaunujen kanssa matkustavat.

Vauvojen kantotuotteet
Vauvan käsi
YLE / Antti Eintola

Sylilapsi kantoliinassa ei oikeuta äitiä tai isää jatkossakaan matkustamaan ilmaiseksi Joensuun seudun linja-autoissa.

Vanhempien yhdistys Liekku teki asiasta aloitteen kevättalvella 2016, mutta alueen kuntia edustava seudullinen joukkoliikennejaosto torjui esityksen kokouksessaan.

Kielteinen päätös harmittaa tuoreeltaan Liekku ry:n hallituksessa toimivaa Anna Komulaista.

– Kyllähän tämä päätös harmittaa. Olisi mukava kuulla perusteita miksi näin päätettiin. Meitä kantoliinassa lasta kantavia on Joensuussa sen verran vähän, että ei siitä taloudellista lommoa olisi tullut paikallisliikenteelle. Joensuulla olisi ollut tässä loistava mahdollisuus olla uranuurtajana ja luoda positiivista mielikuvaa.

Seudullisen joukkoliikennejaoston perustelun mukaan minkään muunkaan Suomen kaupungin tai kaupunkiseudun liikenteessä lapsi kantoliinassa tai kantorepussa ei tuo vanhemmalle ilmaislippua.

Sen sijaan lastenvaunujen kanssa kulkeva saa edelleen lapsen turvallisuuden ja liikenteen sujuvuuden vuoksi matkustaa maksutta matalalattiabusseissa, koska vaunujen kanssa on noustava kyytiin keskiovesta. Lastenvaunuja kuljettava aikuinen voi siis matkustaa maksutta, jotta lasta ei tarvitse jättää yksin vaunuihin matkalipun maksamisen ajaksi.

Ruuhkaa bussipysäkeillä

Anna Komulainen on huomannut, että vaunujen kanssa matkustavia vanhempia on ajoittain liikenteessä paljon.

– Tuntuu, että ruuhka-aikana ja keskustan bussipysäkeillä suma voi olla jo bussipysäkillä. Olen monet kerrat todennut, että olisi pitänyt tulla pysäkille aiemmin, jotta mahtuisi kyytiin. Bussimallista riippuen kyytiin mahtuu suurinpiirtein kahdet kolmet lastenvaunut.

Tästä liekkulaisten ajatus maksuttomiin "kantoliinakyyteihin" lähtikin.

– Monilla meillä kantoliinojen käyttäjillä oli kaupungille lähdettäessä rattaat mukana vain bussilipun vuoksi. Muutoin olisi tullut lähdettyä liinaillen tai lasta kantorepussa kantaen. Meistä kukaan ei ole kokenut, että rattaiden kanssa olisi ollut kätevämpää liikkua, päinvastoin, näppärämpää olisi ollut kulkea kaupungilla vain kantoliinassa lasta kantaen.

Lue seuraavaksi