1. yle.fi
  2. Uutiset

Järistys tuhosi kaksi pikkukaupunkia Keski-Italiassa – "Raunioiden alta kuuluu ääniä"

Tuhot ovat laajoja Amatricen ja Accumolin kaupungeissa. Pelastustoimet ovat alkaneet hitaasti, ja raunioita on raivattu lapioin, kaivinkonein ja käsin.

Ulkomaat
Amatricen kylä maanjäristyksen jälkeen 24. elokuuta.
Amatricen kaupungin maanjäristyksen jälkeen 24. elokuuta.Massimo Percossi / EPA

Voimakas maanjäristys on aiheuttanut laajaa tuhoa pienissä kaupungeissa ja kylissä Keski-Italiassa. Yle seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

Pelastustoimet ovat alkaneet hitaasti, eikä tuhon laajuudesta ole vielä selvyyttä. Vuoristoinen alue on harvan asuttua ja vaikeapääsyistä.

Viranomaisten mukaan 38 ihmisen on varmistettu kuolleen. Pahimmista tuhoista on raportoitu Amatricen ja Accumolin pikkukaupungeista.

Läheisessä Arquata del Tronton kylässä sadan ihmisen kohtalosta ei ole tietoa.

Pelastustyöntekijät kantoivat maanjäristyksessä loukkaantuneen naisen pois raunioista.
Pelastustyöntekijät kantoivat maanjäristyksessä loukkaantuneen naisen pois rakennusten raunioista Amatricen kaupungissa.Massimo Percossi / EPA

Raunioista nostettiin nainen ja koira

Amatricen pikkukaupungin keskusta on pahoin tuhoutunut. Maanjäristyksen herättämät kaupungin asukkaat juoksivat yöllä turvaan aukioille, kun jälkijäristykset ravistivat aluetta.

Amatricen kylän maanjäristyksessä tuhoutunut kirkko 24. elokuuta.
Amatricen kaupungin maanjäristyksessä tuhoutunut kirkko 24. elokuuta.Massimo Percossi / EPA

– Koko katto romahti, mutta se ei osunut minuun. Ehdin juuri laittaa tyynyn pääni suojaksi, ja minuun ei onneksi osunut. Loukkasin vain jalkani lievästi, Amatricessä asuva Maria Gianni kertoo uutistoimisto AP:n mukaan.

Aamulla asukkaat, pelastustyöntekijät ja papit kaivoivat raunioita lapioilla, kaivinkoneilla ja paljain käsin. Ainakin yksi nainen ja koira nostettiin elävinä raunioista, AP kertoo. Välineistä on pulaa.

– Tarvitsemme moottorisahoja, leikkureita rautatankojen katkaisemiseen ja tunkkeja palkkien nostamiseen, pelastustyöntekijä Andera Gentili kertoi AP:lle.

Maanjäristyksessä tuhoutuneita rakennuksia Amatricessa.
Maanjäristyksessä tuhoutuneita rakennuksia Amatricessa.Massimo Percossi / EPA

Kaupungin pormestari sanoi yleisradioyhtiö Raille, että kymmeniä ihmisiä on kuollut. Viiden uhrin kuolema on varmistettu.

– Kolmea neljäsosaa kaupungista ei enää ole. Tavoite on nyt pelastaa niin monta ihmistä kuin mahdollista. Raunioiden alta kuuluu ääniä, Amarticen pormestari Sergio Pirozzi kertoi yleisradioyhtiö Raille uutistoimisto Reutersin mukaan.

AP:n haastattelema nainen kertoi, ettei tiennyt läheistensä kohtaloa. Hän istui tuhoutuneen kotinsa edessä huopa hartioillaan.

– Se oli yksi Italian kauneimmista kaupungeista, ja nyt siitä ei ole mitään jäljellä. En tiedä mitä voimme tehdä, järkyttynyt nainen sanoi.

Tilanteen vakavuus paljastui aamulla

Myös lähistöllä sijaitsevan Accumolin pikkukaupungissa tuhot olivat laajoja. Rain mukaan ainakin 10 ihmistä on kuollut. Uhrien joukossa on nelihenkinen perhe, johon kuului yhdeksänvuotias poika ja kahdeksan kuukautta vanha vauva.

– Nyt kun aamu on valjennut, näemme että tilanne on vielä kauheampi kuin pelkäsimme. Rakennuksia on romahtanut, ihmisiä on jäänyt loukkuun eikä elonmerkkejä kuulu, pormestari Stefano Pertucci kertoo Reutersin mukaan.

Kaupungin asukkaat aloittivat raivaamisen paljain käsin, kunnes pelastustyöntekijät pääsivät paikalle raskaampien välineiden ja etsintäkoirien kanssa.

Reutersin toimittajan mukaan kaupungin sairaala on pahasti tuhoutunut, ja potilaita on siirretty kadulle. Rain mukaan kateissa on muun muassa kaksi afganistanilaista tyttöä, jotka ovat ilmeisesti turvapaikanhakijoita.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi