1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä: Filippiiniläisnainen työskenteli vuosikausia kodinhoitajana ilman palkkaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa käsitellään tapausta, jossa epäillään filippiiniläisnaisen työskennelleen 13 vuotta kodinhoitajana ilman palkkaa. Nainen vaatii oikeudessa yli miljoonaa euroa maksamattomia palkkoja.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa on luettu syytteet kahdelle henkilölle ihmiskaupasta. Syyttäjän mukaan filippiiniläisnainen on työskennellyt Lappeenrannassa ja Hangossa kodinhoitajana palkatta vuodesta 2001 vuoteen 2014 asti.

Lisäksi henkilöitä syytetään törkeästä kiskonnasta ja törkeästä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Lapsiperheessä kodinhoitajana toiminut nainen vaatii lähes 1,2 miljoonaa euroa maksamattomista palkoista, lisistä ja lomakorvauksista.

Filippiiniläisnainen on pariskunnan naisen sukulainen, ja pariskunta kustansi asumisen ja Suomeen tulon. Naisen passi oli vanhentunut jo vuonna 2005. Nainen otti asiakirjojen suhteen yhteyttä viranomaisiin alkuvuonna 2015, jolloin poliisi alkoi epäillä ihmiskauppaa.

Puolustus: Auttoi ja asui omasta tahdostaan

Ihmiskauppa kriminalisoitiin Suomessa vuonna 2004. Syyttäjän mukaan tätä ennen tapahtuneet on tulkittava törkeänä kiskontana ja törkeän kiskonnan tapaisena työsyrjintänä.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle vähintään kolmen ja puolen vuoden ehdotonta vankeutta.

Puolustuksen mukaan nainen auttoi omasta tahdostaan eikä hänellä ollut mitään velvollisuutta olla perheen apuna tai asua heillä.

Puolustuksen mukaan kyse ei ollut työsuhteesta, vaan suhteen voisi rinnastaa au pairin tehtäviin. Tällöin pariskunta korvaisi naiselle noin 11000 euroa maksamattomia au pairin palkkoja.

Poikkeuksellinen tapaus Suomessa

Kihlakunnan syyttäjän mukaan kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tapaus Suomessa. Aiemmin ihmiskauppatapaukset ovat liittyneet ravintolatyöntekijöihin.

Syyttäjän mukaan pariskunta käytti hyväkseen filippiiniläisnaisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, heistä riippuvaista asemaa sekä ymmärtämättömyyttä ja ajattelemattomuutta koskien työnantajien velvollisuuksia.

Ihmiskaupasta tuomitaan Suomessa aina vankeutta.

Artikkelia korjattu 24.8. klo 13.24 ja klo 14.03: maksamattomien palkkojen määrää tarkennettiin ja työskentelyvuosien määrä muutettiin 13:ksi .

Arikkelia täydennetty 24.8. klo 13.56