Esikoululaiset viettävät nyt päivät metsässä Kuopiossa: "Se oli lapsista jippii, aivan mahtavaa"

Länsi-Puijon esikouluryhmä toimii nyt pääasiassa ulkona, esikoulun lähimetsässä. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen näin kiinteästi ja säännöllisesti toimiva metsäeskari Itä-Suomessa.

varhaiskasvatus
Suolahden metsäeskari.
Isto Janhunen / Yle

Kuopiossa on aloittanut tänä syksynä Itä-Suomessa ainutlaatuinen metsäeskari. Länsi-Puijon esikoulun Kotaryhmän 16 lasta viettää päivänsä pääasiassa ulkona, esikoulun lähimetsässä.

– Täällä meillä idässä ei näin kiinteästi ja säännöllisesti toimivaa metsäeskaria vielä ole, Länsi-Puijon va. päiväkodinjohtaja Pia Viippola kertoo.

Esikoululaisryhmän tukikohtana on sähkötön, puutulisijalla lämpiävä kota. Siellä syödään lounas, ja ryhmällä on käytössä erillisessä ulkorakennuksessa sijaitseva kompostikäymälä. Viippolan mukaan metsässä ja kodassa tehdään kaikkea mitä esikoulussa muutoinkin, kuten tutkitaan, leikitään, liikutaan, havainnoidaan ja opetellaan matematiikkaa.

Viippolan mukaan lapset ovat olleet todella innostuneita ja motivoituneita.

– Hiljattain oli yksi sisäpäivä ja sen päivän iltapäivällä lapset olivat jo kaipailleet kodalle. Kun he seuraavana päivänä kuulivat, että tänään on taas ulkopäivä, niin se oli lapsista jippii, aivan mahtavaa heistä.

Sisällä vain äärisäässä

Ulkona ollaan Viippolan mukaan ympäri vuoden. Vain paukkupakkasilla tai esimerkiksi kovan myrskyn aikaan ollaan sisällä.

– Jos on kovin kova myrsky ja on vaarallista tai pitkään jatkuvat kovat pakkaset, niin meillä on tarvittaessa päiväkodin muita tiloja käytössä.

Ympärivuotinen ulkoilu on huomioitu vaatetuksessa.

– Siitä on vanhempien kanssa käyty keskustelua, että minkälaiset ovat hyvät ulkoiluun sopivat varusteet, Viippola sanoo.

Mallia Hämeenlinnasta

Kuopiolaiset kävivät tutustumassa metsäeskariin Hämeenlinnassa, missä toiminnalla on pitkät perinteet. Siellä on useita metsäeskareita, jotka ovat olleet toiminnassa jo vuosia, Viippola kertoo.

– Työntekijät eivät työpaikkana vaihtaisi sitä pois tavalliseen sisäryhmään tai päiväkotiryhmään, vaan koettiin, että se on työntekijällekin mielekäs paikka työskennellä, ja lapsille ennen kaikkea. Perheet ovat olleet siellä tyytyväisiä.

Metsäeskariryhmä on muodostunut haun kautta. Ryhmä täyttyi nopeasti, Pia Viippola kertoo.

– Viime keväänä kyselimme meille eskariin hakeneilta perheiltä halukkuutta osallistua metsäeskariin ja kaikki perheet ovat itse sinne halunneet hakeutua.

Kuopion Tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö Jarmo Tuppurainen kertoo, että metsäeskareita on mahdollista perustaa lisää, jos kokemukset ovat hyviä ja kiinnostusta riittää. Sitä varten Länsi-Puijon päiväkodissa kerätään kokemuksia.

– Tuleva talvi ja vuosi on sellainen, että paljon testataan ja katsotaan, että mikä toimii ja missä on kehitettävää, Viippola sanoo.