Lukudiplomi herättelee opettajia – moni jumiutunut vanhoihin suosikkeihin

Porin Toejoen koulun katolla tänään megafoniin huudellut Peppi Pitkätossu muistutti erehdyttävästi kirjastonhoitaja Arja Palosta. Vaikka vaatteet hämäsivät monia, oli sanoma selvä: lasten pitäisi lukea enemmän ja parempia kirjoja.

Toejoki, Pori

Toejoen koulun opettajat ovat kahlanneet kirjaston kanssa läpi valtavan määrän kirjoja ja löytäneet joukosta omat suosikkinsa. He toivovat, että niiden listaaminen auttaisi lapsia löytämään kirjaston valikoimasta entistä parempia kirjoja.

– Tai ei hyvälläkään niin väliä, kunhan ne ovat mukavia, Peppi Pitkätossua muistuttava kirjojen ystävä toteaa.

Mukavien kirjojen puolesta puhuva värikäs hahmo kertoo kuulleensa, että koulussa oppii muun muassa lukemaan. Lukuvinkeillekin olisi käyttöä.

– Kirjastossa on huoli siitä, että kaikki eivät tiedä, paljonko hyviä kirjoja on olemassa. Opettajat ovat ehkä lukeneet jotain 15 vuotta sitten ja pitäneet sitä hyvänä, mutta meidän mielestämme joku viime vuonna ilmestynyt kirja voi olla paljon parempi.

Lukudiplomi uudistui

Porin kirjaston julkaisemassa lukudiplomissa on listattu hyviksi todettuja kirjoja 11 eri aihealueelta. Oppilaat saavat suoritettua diplomin lukemalla yhden kirjan kymmenestä aihealueesta ja tekemällä niihin liittyvän tehtävän. Lukudiplomi on ollut käytössä jo vuosikausia, mutta tänä vuonna se on kokenut muutoksen.

– Nyt on unohdettu luokat kokonaan. Tietynikäisille lapsille ei määrätä enää tiettyjä kirjoja, eli sama lista käy kaikille. Siinä on eri tasoja, joilta heikommat ja vahvemmat lukijat voivat valita kirjansa, megafoniin huudellut lukutoukka kertoo.

Poimitut suosikit

Katolla keikkuneella vekkulilla on omat suosikkinsa. Aihealueista houkuttavat eniten epäilyttävät asiat, pöljäily ja hassut tilanteet sekä lohikäärmeet ja hirviöt.

1. Anna Jansson: Emil Wern tutkii

*– *Emil on koulupoika, jonka äiti on poliisi. Emil kysyy äidiltään välillä neuvoja ja tietää, miten poliisi tutkii rikoksia oikeasti. Jansson kirjoittaa myös aikuisille ja sarjat nivoutuvatkin yhteen. Siinä mielessä Emil Wern on hauska kaikenikäisille.

2. Nicola Davies: Kakka

– Tämä on tietokirja kakasta. Harva tietää, että kakka toimii postinkantajana. Pöntöllä käydään joka päivä, mutta kakasta tiedetään varsin vähän. Se on tärkeä osa luonnon kiertokulkua. Siksi tämä pitää ehdottomasti lukea. Tämän jälkeen tiedät kakasta kaiken.

3. Suzanne Collins: Alismaan tarinat

*– *Myös Nälkäpelin kirjoittajana tunnetun Collinsin toisessa sarjassa käytetään tavallaan vanhaa ideaa, mutta uudella tavalla. Moni tuntee Narnian ja siinä mennään vaatekaapin kautta toiseen maailmaan. Alismaan tarinoissa rottia ja koppakuoriaisia täynnä olevaan maahan siirrytään ilmastointiputken kautta.

4. Dan Gutman: Kahjo kouluni

*– *Tämä on Toejoen koululaisten lisäys listaan. Kaikki selvästi tuntevat tämän hulvattomasta kouluelämästä kertovan kirjan. Myös Toejoen koulu on kuulemma ehdottomasti kahjo koulu.