1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuntemattoman sotilaan kuvauspaikat viranomaisten syyniin – "Poikkeuksellinen tilanne"

Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuvauksiin tehdään työsuojelutarkastus. Viranomaiset kiinnostuivat elokuvan työskentelyolosuhteista sen jälkeen, kun yksi vapaaehtoistyöntekijöistä kuoli kuvauksissa.

kulttuuri
Sotilaat marssivat.
Lehdistökuva Tuntemattoman Sotilaan kuvauksista.Tommi Hynynen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekee työsuojelutarkastuksen_Tuntemattoman sotilaan_ kuvauksiin. Tarkastus tehdään kuvauksissa sattuneen kuolemantapauksen vuoksi.

Vapaaehtoistyöntekijä sai surmansa jäätyään heinäkuun lopussa ohjastamiensa hevoskärryjen alle Kouvolan Vekaranjärvellä.

– Tapaturman vuoksi meillä on intressi mennä katsomaan, miten työturvallisuus on hoidettu isossa elokuvatuotannossa. Haluamme varmistaa, että työpaikan vaarat on arvioitu ja myös vapaaehtoistyöntekijöiden työturvallisuus on huomioitu, kertoo Avin työsuojelulakimies Aki Eriksson.

Tarkastuksen aikana kierretään kuvauspaikkoja ja tutustutaan kuvausten olosuhteisiin. Erikssonin mukaan elokuvan kuvauksiin kohdistuvat työsuojelutarkastukset ovat harvinaisia.

– Yleensä tarkastukset ovat hyvin suunniteltua toimintaa ja niissä käydään läpi tietyn alan yrityksiä läpi. Elokuvien kuvauksiin tarkastuksia ei säännönmukaisesti tehdä. Siinä mielessä tämä on poikkeuksellinen tilanne.

Aluehallintoviraston selvityksen perusteella ei kuitenkaan ole syytäepäillä, että kuvauksissa sattuneeseen tapaturmaan liittyisi työturvallisuusrikos.

Haluamme varmistaa, että myös vapaaehtoistyöntekijöiden työturvallisuus on huomioitu.

Aki Eriksson

Tuotantoyhtiö: Kaikki kunnossa

Työturvallisuuslain mukaan lakia tulee soveltaa myös vapaaehtoistyöntekijöihin, jos he työskentelevät samankaltaisissa olosuhteissa kuin työsuhteessa oleva henkilö. Tuntemattoman sotilaan tuotantoyhtiön mukaan vapaaehtoisten työturvallisuusasiat ovat kunnossa.

– Heidät on vakuutettu ja sopimus velvoittaa heidät noudattamaan meidän turvallisuus- ja työskentelyohjeitamme. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeä osa tuotantoamme, kertoo Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017:n toimitusjohtaja Kaarina Gould.

Gould sanoo, että vapaaehtoisten koulutukseen ja perehdytykseen on kiinnitetty paljon huomiota. He myös työskentelevät ryhmänjohtajan valvonnassa. Työturvallisuuteen kiinnitetään Gouldin mukaan huomiota päivittäin.

– Realistista sotaelokuvaa tehdessä suuri joukko ihmisiä on tekemisissä isojen erikoisefektien ja erilaisten riskien kanssa. Mukana kuvauksissa on on kansainvälisissä huipputuotannoissa työskennellyt erikoisefektiryhmä ja suomalainen stunt-koordinaattori.

Työsuojelutarkastus tehdään syyskuun alkupuolella.

Lue seuraavaksi