Kaatuuko kansallinen rekisterihanke? EK:n mukaan tulorekisteri lisää byrokratiaa – ministeriö korostaa hyötyjä

Byrokratian vähentämiseen tähtäävä tulorekisteri uhkaa päätyä päinvastaiseen lopputulokseen, varoittaa työnantajajärjestö EK. Tarkoituksena on ollut, että rekisterin ansiosta palkan ja sosiaaliturvan yhdistäminen olisi sulavaa. Se tekisi lyhyetkin pätkätyöt kannattavaksi.

Kotimaa
EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.
EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari.Yle

Kansallinen tulorekisteri on määrä ottaa käyttöön vuonna 2019. Hankkeen käynnistämisessä mukana ollut Elinkeinoelämän keskusliitto EK on kuitenkin pettynyt asian valmisteluun.

EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo alkuperäisen tavoitteen olevan uhattuna. Hänen mukaansa yritysten hallinnollinen taakka kasvaa, kun niiltä aletaan vaatia uutta tietoa.

– Kyse on tiedosta, jota noin viidesosalla työnantajista ei ole. Se on tietoa, jota työnantaja ei itse tarvitse eikä siksi kerää, sanoo Rantahalvari.

Rantahalvarin mukaan ongelmana tulorekisterin valmistelussa on kuitenkin se, että varsinkaan pienien yrityksien palkanmaksujärjestelmissä ei ole tietoa esimerkiksi palkallisista ja palkattomista poissaoloista. Tieto on kuitenkin oleellinen esimerkiksi sairauspäivärahan tai työkyvyttömyyseläkkeen laskemisessa.

Rantahalvarin mielestä alkuperäinen ajatus tulorekisterissä oli kerätä sinne palkkahallinnossa oleva tieto. Nyt kuitenkin rekisteriin tulevia tietoja kerätään verottajan ja sosiaalivakuuttajan tarpeiden näkökulmasta.

– Ja tämä on mielestämme väärä näkökulma, eikä se kannusta pieniä yrityksiä työllistämään, Rantahalvari harmittelee.

EK ehdottaakin, että sosiaalivakuutuslakia muutettaisiin niin, että etuuksien laskeminen voitaisiin tehdä vain niillä tiedoilla, jotka jo nyt saadaan palkanmaksujärjestelmistä. Nykyinen laki vaatii laajemmat ja eri tavalla lasketut palkkatiedot.

– Järjestelmän pitäisi olla sellainen, että työttömyyskassa tai Kela voi tehdä näiden tietojen perusteella etuusratkaisut eikä niiden tarvitse kysyä työnantajalta mitään. Ne voisivat määrätä myös vakuutusmaksut niiden tietojen perusteella.

STM: Rekisterin hyödyt paljon haittoja suuremmat

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei allekirjoiteta EK:n näkemyksiä. Ministeriön vakuutusyksikön johtaja Heli Backman myöntää, että rekisteri saattaa lisätä hieman vaivaa joissain pienissä yrityksissä.

– Mutta rekisterin hyödyt ovat koko yhteiskunnan kannalta paljon suuremmat, Backman sanoo Ylelle.

STM:ssä ei myöskään innostuta EK:n pyrkimyksestä valmistella tulorekisteri samanaikaisesti sosiaalivakuutuslain muuttamisen kanssa.

– Tulorekisterissä on kyse niin isosta asiasta ja merkittävästä taloudellisesta investoinnista, että sen on aika mennä eteenpäin ja eduskuntaan syksyllä. Kun taas katsotaan koko sosiaalivakuutusjärjestelmää ja sitä, että onko siellä jotain tietoa, mitä ei ehkä tarvittaisi, niin se rauhassa selvitetään, Backman toteaa.