1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alvar Aalto

Aallon Ilokivestä ovat jäljellä vain kuoret – peruskorjaus valmistui

Jyväskylän ylioppilastalo Ilokiven remontti on valmistunut. Alvar Aallon suunnittelema Ilokivi valmistui vuosina 1964 - 1965, ja sitä on vuosien varrella muunneltu paljon.

Kuva: Atte Penttinen / Yle

Jyväskylän ylioppilastalo Ilokiveä on peruskorjattu runsaan vuoden ajan. Rakennus on osa Alvar Aallon kampussuunnitelmaa seminaarinmäellä.

Ilokiveä on peruskorjattu, muunnettu ja laajennettu vuosien varrella. Sisätiloissa ei ole jäljellä paljoakaan alkuperäistä, mutta rakennuksen ulkoasu on säilynyt hyvin. Se säilytettiin myös nyt valmistuneessa täydessä peruskorjauksessa.

– Vain ulkokuoret ovat entistä, kaikki talotekniikka ja pinnat on rakennettu täysin uudestaan, sanoo Jyväskylän ylioppilaskunnan toimitusjohtaja Marko Huttunen.

Ilokivi oli toiminnallisesti vanhentunut, ja sen talotekniikassa oli runsaasti riskejä. Peruskorjausta suunniteltiin vuosia.

– Suurimmat muutokset näkyvät käyttäjille. Muun muassa seiniä ja portaikkojakin on siirretty, ja sisään pääsee ja mahtuu lähes kaksinkertainen määrä ihmisiä, Huttunen sanoo.

Esimerkiksi ravintolan kapasiteetti on nostettu yli tuhanteen aiemmasta noin seitsemästä sadasta.

Peruskorjaus on toteutettu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Keski-Suomen museon kanssa. Koska sisätilat olivat jo aiemmin vahvasti muunnetut, ylioppilaskunta sai sisätiloihin lähes vapaat kädet.

Ilokiven ravintolan on määrä aueta syyskuun alussa.

Kuva: Atte Penttinen / Yle