Viisi tarinaa sote-myrskyn silmästä – ulkoistettu fysioterapeutti: "Ollaan käyty jo yksi mankeli läpi"

Maria Soudunsaari ulkoistettiin sote-uudistuksen kynnyksellä. Soudunsaari on yksi heistä, joihin Yle tutustuu Viisi tarinaa sote-myrskyn silmästä -sarjassa.

Maria Soudunsaari Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Fysioterapeutti Maria Soudunsaari opastaa iäkkäämpää naispotilasta tekemään vielä muutaman toiston. Päättäväisesti hän kannustaa tätä jatkamaan vielä. Kun toistot on tehty hän kehuu potilasta ja tarjoaa huikkaa vesipullosta. Soudunsaaren kasvoilta paistaa vilpitön ilo asiakkaan edistymisestä.

Soudunsaari työskentelee Posion terveyskeskuksessa. Kesäkuun alussa lähes koko sosiaali- ja terveydenhuolto ulkoistettiin yksityiselle terveys- ja hyvinvointipalveluja tarjoavalle yritykselle Coronarialle.

Posiolla kävi kuten monen kunnan terveyskeskuksissa: terveyskeskuksen oma toiminta oli tasapainossa, mutta erikoissairaanhoitoon kului paljon rahaa. Vaativat huostaanotot ja ostopalvelut rasittivat kunnan taloutta. Sairaan lapsen hoito, vammainen ja halvaantunut ovat kunnille kalliita tikkejä.

Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Coronarialle siirtymisen seurauksena on tehty paljon muutoksia, jotka ovat Soudunsaaren mukaan olleet rankkoja henkilökunnalle.

Henkilökunta on kärsinyt, vaikka siirros tehtiin liikkeenluovutuksella ja henkilökunta siirtyi vanhoina työntekijöinä. Vakinaisen henkilökunnan palkat pysyvät samana, mutta uusi työntekijä menee eri työehtosopimuksen alaisuuteen ja hänen palkkansa alenee reippaasti.

– Kuka Posiolle tulee kun palkka huononee? En usko, että nuoret tulevat tänne, kun täällä ei ole heidän mielestään mitään. Jos ei ole perhettä tai kaveripiiriä, niin aika äkkiä tänne kyllästyy.

Noin 20 työntekijää menettää ulkoistuksen seurauksena lisäeläkeoikeutensa. Kukaan ei osaa vielä sanoa, miten käy kolmen vuoden päästä eläköityvien lisäeläkkeen.

– Kun olet yli 30 tai lähemmäs 40 vuotta tehnyt työuraa, etkä sitten saakaan lisäeläkettä, niin kyllä se pikkuisen pistää mielen matalaksi.

Toteutuvatko säästöt?

Soudunsaari toivoo, että Coronaria onnistuu ja kunta saa tavoittelemansa säästöt ulkoistamisesta, mutta on skeptinen.

– Toivottavasti ne ovat osanneet laskea nyt oikein, että saavat säästöjä. Toivossa on hyvä elää, mutta itse epäilen suuresti.

Posion kunta ostaa palvelut Coronarialta könttäsummalla, jolla se hoitaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Kunnalla ja Coronarialla on 12 vuoden sopimus. Vielä ei ole tietoa, miten sote-uudistus tulee siihen vaikuttamaan.

Maria Soudunsaari Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Maria Soudunsaari asettaa asiakkaan taakse penkin, jolle tämä istuutuu. Hän itse siirtyy potilaan jalkojen tasalle ja pyytää tätä ojentamaan jalkaansa suoraksi. Soudunsaari näyttää tälle kädellään miten korkealle jalan tulisi nousta ja laskee toistot.

Suhde asiakkaan kanssa voi olla jopa useita vuosia pitkä. Potilas oppii tuntemaan fysioterapeutin ja toisin päin.

Soudunsaarella tuli lokakuussa täyteen 30 vuotta kunnallista työkokemusta. Hän suoritti fysioterapeutin ammattikorkeakoulututkinnon kaksi vuotta sitten. Itse työ ei juurikaan muuttunut, mutta vastuuta tuli lisää. Fysioterapeuttina Soudunsaari tekee töitä itsenäisemmin kuin kuntohoitajana.

– Äiti sanoi, että olen pienestä pitäen aina jotakin hoivannut ja huusannut.

Ulkoistaminen tuli yöuniin

Posion kunnalla on paljon velkaa. Se oli vaarassa tulla kriisikunnaksi. Ulkoistuksen ansiosta kunnan laskettiin saavan 2,5 miljoonan euron säästöt.

Soudunsaari kertoo, että ulkoistuksen myötä liikehdintää on tapahtunut. Kolme työntekijää irtisanoi itsensä ja osa hoitajista on alkanut hakeutua puolipäiväiselle. Hän ei usko, että pelkkä sote-uudistus olisi saanut samankaltaista sotkua aikaiseksi.

Toukokuussa pitämänsä loman aikana Soudunsaari sai ladattua akkuja rankan kevään jälkeen. Välillä miettiminen ja pohtiminen tuli yöuniin, mutta nyt hän tekee töitä Coronarialle positiivisella mielellä.

Minulla on sellainen lapsen usko, ettei meitä laiteta tien päälle

Maria Soudunsaari

Soudunsaaren mukaan työpaikalla ei enää jakseta kantaa paljoa huolta sote-uudistuksesta.

– Me täällä ollaan käyty jo yksi mankeli läpi.

Hän itse odottaa uudistusta epävarmoin fiiliksin.

Posiolla syntyy vuodessa noin 10 lasta. Maria Soudunsaaren mielestä kunta on liian pieni toimimaan täysin itsenäisesti.

– Jos valtio olisi kuunnellut asiantuntijoita, olisi lähdetty kehittämään erikoissairaanhoidon osaamista eikä tehty kokonaista sote-uudistusta. En tiedä tuleeko tämä valtiolle halvemmaksi?

Hän ei usko myöskään työpaikan perässä liikkumiseen, sillä Rovaniemelle on matkaa 130 kilometriä.

– Minulla on sellainen lapsen usko, ettei meitä laiteta tien päälle tai työt lopu ihan noin vain.

Henkisesti rankkaa

Soudunsaari on toiminut Tehyn pääluottamusmiehenä kahdeksan vuotta. Työpaikalla keskustelu ulkoistamisesta kävi jossain vaiheessa kiihkeänä. Kaikki kääntyivät kysymyksissään Soudunsaaren puoleen. Hän antoi heille ohjeita Tehyn aluetoimiston ohjeiden mukaisesti.

– Yritä siinä sitten jakaa itsesi. Välillä oli aika ristiriitaista tulla käytävästä, että nyt pitää taas nollata ajatukset pääluottamustehtävästä ja yrittää keskittyä hoitosessioon. Se vaati joskus henkistä jaksamista.

Maria Soudunsaari Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet rankkoja. Pitkien työpäivien jälkeen Soudunsaaren teki mieli mennä sohvalle nukkumaan ja liikkuminen tahtoi jäädä.

– Henkisesti olen ollut välillä väsynyt. Olen jaksanut tehdä työt, mutta kotona olen lintsannut hommista. Pakotin itseni lähtemään hiihtolenkille, että sain nollattua itseäni.

Henkinen paine oli kova. Soudunsaari on työskennellyt henkilöstön eteen, huolehtinut heidän etuuksistaan ja yrittänyt saada päättäjät ymmärtämään, ettei ulkoistaminen ole hyvä ratkaisu. Häntä ihmetyttää, miksei muutoksia voitu tehdä omin voimin.

– Olisimme voineet karsia ja miettiä erilailla, jotta säästöjä olisi syntynyt. Nyt viisaammat tulevat tekemään organisaatiomuutosta tänne ja jos he saavat sen toimimaan, miksi me emme saaneet?