1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumituuli oy

Keminmaa torppasi aiemmin hyväksymänsä tuulivoimahankkeen

Keminmaan kunnanhallitus päätti tiistaina hylätä tuulivoimaa kuntaan suunnittelevan Lumituulen kanssa tehdyn kaavoitussopimuksen. Kunnanjohtaja jätti päätökseen eriävän mielipiteen, koska kunnanhallitus on aiemmin päättänyt saattaa yleiskaavahankkeen vireille.

Keminmaan kunnanhallituksen tiistaisen päätöksen perusteella kuntaan ei tule tuulivoimaa. Kuva: Laura Holappa / Yle

KEMINMAA Tuulivoima jakaa vahvasti keminmaalaisten päättäjien mielipiteitä. Pari vuotta sitten käsitellessään Lumituulen Tornivaaraan suunnittelemaa hanketta tekninen lautakunta päätti tiukan äänestyksen jälkeen, että tuulivoimaa ei rakenneta.

Samana vuonna kunnanhallitus kuitenkin päätti niin ikään äänestyksen jälkeen toisin. Silloisen lainvoiman saaneen päätöksen mukaan kunta käynnistää kaavoituksen kunhan siitä tehdään kaavoitussopimus, jolla sovitaan, että Lumituuli vastaa kaavoituksen kustannuksista.

Tiistaina kunnanhallitus kuitenkin hylkäsi kaavoitussopimuksen. Kunnanjohtaja Mauri Posio jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

– Kun lainvoiman saaneesta päätöksestä poikettiin ilman, että olisi erikseen kirjattu, mistä syystä tai millä perusteella kunta ei voisi hyväksyä kaavoitussopimusta, niin katsoin, että en voi ottaa tästä päätöksestä vastuuta esittelijänä, Posio perustelee

Myös hylkäämistä esittänyt yllättyi päätöksestä

Kaavoitussopimuksen hylkäämistä esittänyt perussuomalaisten Jyrki Savikuja kertoo, että hän yllättyi itsekin siitä, että hänen esityksensä meni läpi. Savikuja ymmärtää kunnanjohtajan perustelut ristiriitaisesta päätöksenteosta.

– Kyllähän Posio tulkitsee virkamiehenä asiaa aivan oikein. Toisaalta katson, että itse olen toiminut tässä kysymyksessä koko ajan johdonmukaisesti. Olen vastustanut sitä aiempaa päätöstä ja jättänyt siihen eriävän mielipiteen yhdessä keskustan Aila Kuhan kanssa. Jatkan edelleen vastustavaa linjaa, johon minulla on oikeus, Savikuja sanoo.

Savikuja perustelee tuulivoiman vastustustaan esimerkiksi valo- ja meluhaitoilla sekä sillä, että se tarvitsee valtion tukea ja voimalan käytön jälkeen purkutyöt saattavat jäädä maanomistajan vastuulle.

Lumituuli pohtii jatkotoimia

Lumituulelle Keminmaan päätös oli yllätys.

– Kyllä se aikamoinen yllätys on, kun kaksi vuotta sitten saatiin sellainen päätös, että kaavoitusta päästäisiin tekemään. Etenkin kun olemme ehtineet aluetta kehittää, tehdä selvityksiä ja tuulimittauksia, niin tuntuu, että vähän kylmää vettä heitettiin niskaan, sanoo toimitusjohtaja Sampsa Hario.

Vielä yhtiö ei tiedä, aikooko se vaatia päätökseen muutosta.

– Asiaan ja perusteluihin pitää vielä perehtyä, että miksi tällainen päätös tuli. Meitä jo aikaisemmin ihmetytti, että Keminmaalla ei ole yhtään tuulivoimaa, vaikka siellä maakuntakaavassa tuulivoimalle hyviksi osoitettuja paikkoja. Ehkä tämä päätös avaa, että miksi.

Lumituuli suunnittelee Keminmaahan viidestä yhdeksään voimalaa.