Mökkikausi päätetään rakettien räiskeessä – ilotulitteet tulivat myyntiin

Huvilakauden päättäjäisiä ensi viikonvaihteessa juhlistetaan taas ilotulituksella. Pohjalaismaakunnissa saa lennättää raketteja taivaalle lauantaista iltakuudesta sunnuntaiyöhön kello kahteen.

ilotulitukset
Ilotulite taivaalla.
Pekka Havukainen / Yle

Mökkikauden päättäjäisiä eli venetsialaisia vietetään ensi viikonloppuna ja ilotulitekauppa on päässyt vauhtiin viikon puolivälissä. Raketteja lennätetään taivaalle venetsialaisissa lähes samaan tapaan kuin uutenavuotena.

Pelastuslaitosten ilotulitusrajoitukset vaihtelevat. Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokset ovat päättäneet, että ilotulitteita voi käyttää 27.8.2016 klo 18:00 - 28.8.2016 klo 02:00 välisenä aikana ilman erillistä imoitusta pelastusviranomaiselle.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa ilotulitteisiin liittyvistä vaaroista.

– Rakettien harkittu suuntaaminen ja tukeva lähetysalusta ehkäisevät onnettomuuksia, kun raketit eivät lähde yllättävään suuntaan. Myös riittävät turvaetäisyydet ihmisiin ja rakennuksiin sekä tietysti suojalasien käyttäminen ovat tärkeitä turvallisuusseikkoja, SPEKin turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino kertailee.

Alunperin Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikolla vietetty mökkikauden päättäjäisjuhla on levinnyt koko maahan, ja Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan ilotulitusraketteja ammutaan nykyisin venetsialaisten aikaan jo lähes yhtä innokkaasti kuin vuoden vaihtuessa.