1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaaehtoinen pettyi karvaasti Riossa – Matkusti omalla kustannuksellaan, ei ensimmäistäkään työtehtävää

Ulla Hänninen matkusti Rion olympialaisten talkoolaiseksi, mutta jäi vaille tehtäviä Brasiliassa. Myös paralympialaisten suhteen näyttää heikolta.

urheilu
Ulla Hänninen vieraili turistina Barran olympiakylässä.
Ulla Hänninen vieraili turistina Barran olympiakylässä.Ulla Hännisen albumi

23-vuotias matkailualan opiskelija Ulla Hänninen matkusti suurin toivein Mikkelistä Rio de Janeiroon elokuun alussa. Suuri unelma oli toteutumassa. Hänet oli valittu vapaaehtoistyöntekijäksi olympialaisiin ja paralympialaisiin.

Suomalainen oli läpäissyt seulan, jossa 240 000 hakijasta valittiin 70 000 (siirryt toiseen palveluun) talkoolaista.

Lähtöpäivänä Hänniseen iski epävarmuus viime hetken tarkistusten yhteydessä. Hän oli saanut työvuorot ja kesäkuussa, mutta niiden kuittaus ei jostain syystä ollut mennyt perille.

– Lähetin viestiä olympialaisten toimistoon. Sieltä vastattiin, että odota. Soitin ja minulle sanottiin vain, että odota.

Ulla Hänninen lähti silti matkaan, sillä lentolippu oli maksettu ja majoituksesta isäntäperheesssä sovittu. Vastausta vapaaehtoistyötä koskeviin kyselyihin ei tullut koskaan.

– Paralympialaisten suhteen en ole kovin toiveikas, sillä mitään ei ole kuulunut. Lähetin viestin Suomen joukkueelle, että haluaisin olla avuksi. Sieltä vastattiin, että voi olla vaikea löytää työtehtävää, Hänninen harmittelee.

Opiskelija on majoittunut isäntäperheeseen 50 kilometrin päähän Rion keskustasta. Sinne asti ei kisahulina ole yltänyt.

– Ainut kontaktini olympialaisiin oli kun kävimme isäntäperheen äidin kanssa katsomassa sulkapalloa. Siellä oli suomalaisia katsomossakin.

– Se etu tästä on ollut, että olen saanut tutustua isäntäperheen kautta tavallisten brasilialaisten arkeen, Ulla Hänninen pohtii.

Ulla Hänninen on tutustunut Rion turistikohteisiin.
Yle

Tulevaisuus vielä auki

Yhdeksi viikonlopuksi suomalaiselle sentään löytyi koulutukseen liittyvää tehtävää. Suomi-talolla Hänninen palveli asiakkaita.

– Olin paikalla suomalaisena ja autoin vieraita ottamaan kuvia seinälle viritettyjen suomalaisten maisemien keskellä.

Karvaasta Rion kokemuksesta huolimatta Ulla Hänninen on edelleen kiinnostunut urheilutapahtumien järjestämisestä. Tokioon on kuitenkin vielä turhan pitkä matka.

– Kyllähän tämä sisuunnuttaa, kun matka muuttui turistireissuksi, mutta saa nähdä.

Ulla Hännisen Brasilian matka kestää lähes kaksi kuukautta. Kotimaan lento on edessä syyskuun lopulla.

Lue seuraavaksi