TV-kanavien taajuusmuutokset vaativat töitä Uudenmaan antennitalouksilta

Taajuusalueiden muutokset muuttavat antenniverkon TV-kanavien taajuuksia Uudellamaalla syyskuusta alkaen. Omakotiasujat pääsevät kanavahaulla, sen sijaan taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmien viritykseen tarvitaan asentajan apua.

Kotimaa
Espoota radio- ja tv-mastosta kuvattuna.
Kuinka paljon Espoon tv-masto painaa ja montako tonnia se kerää jäätä talvella? Entä miltä näyttää Espoo 160 metrin korkeudelta? Tältä videolta näet vastauksen sekä maisemat.

Osa television antenniverkon taajuuksista otetaan mobiilidataverkkojen käyttöön. Tämän takia antenniverkon tv-kanavat täytyy lähettää entistä kapeammalla taajuusalueella.

Muutoksen takia verkkoyhtiö Digita joutuu muuttamaan antenniverkon tv-lähetysten taajuuksia. Työtä on tehty viime syksystä lähtien Lapista alkaen, ja nyt työ päättyy Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Mobiiliverkoille siirtyvien taajuuksien on oltava tyhjinä joulukuun puoliväliin mennessä.

Vaatii toimenpiteitä tv-katsojilta

Antennitaloudessa elävältä omakotiasujalta muutos ei vaadi muuta kuin uuden kanavahaun taajuuksien vaihduttua.

Sen sijaan yhteisantennijärjestelmissä eli antenniverkkoa käyttävissä useamman asunnon osakeyhtiöissä joudutaan virittämään kanavavahvistimet uudelleen.

Viestintävirasto ja Digita kehottavat taloyhtiöitä ottamaan yhteyttä asentajaan, joka virittää vahvistimet uudelleen taajuuksien vaihduttua. Tämän jälkeen yksittäisen asukkaan on myös viritettävä vastaanottimensa uudelleen. Viestintävirasto on myös infonnut taloyhtiöitä ja isännöintitoimistoja muutostarpeista.

Lähetykset näkyvät päällekkäin myös vanhoilla taajuuksilla muutaman viikon ajan, jotta muutostyöt ehdittäisiin tehdä taloyhtiöissä. Rinnakkaislähetysten aikana vanhojen taajuuksien lähetystehoa alennetaan hieman, joka voi vaikuttaa kuvaan peittoalueen laidoilla.

Kaapeli- ja satelliittitalouksia tai IPTV-lähetyksiä muutokset eivät koske.

Muutostyö käynnistyy syyskuun alussa

Espoon radio- ja tv-mastossa muutostyöt aloitetaan 6.9. Tällöin tv-lähetykset katkaistaan kello 9-16 väliseksi ajaksi. Muutostyöt jatkuvat 8.9. saakka. Rinnakkaislähetykset käynnistetään muutostöiden jälkeen ja ne jatkuvat 10.10. saakka.

Fiskarsissa työt tehdään samaan aikaan, mutta rinnakkaislähetykset jatkuvat vain 26.9. saakka.

Tämän jälkeen tv-kanavia lähetetään vain uusilla taajuuksilla, eli viimeistään silloin on oltava kanavahaku tehtynä ja taloyhtiöiden vahvistimet viritettynä uudelleen.

Alueen täytelähetinasemien muutostyöt tehdään 27.9. mennessä.

Tietopaketti taajuusmuutoksista (siirryt toiseen palveluun)