Taiteilijan ja mesenaatin katkera ero jätti pysyvän jäljen Suomen taide-elämään

Tampereen Työväen Teatteri tuo näyttämölle liikenaisen ja taiteilijan kiehtovan tarinan. Sara Hildénin ja Erik Enrothin myrskyisä avioliitto johti Suomen ensimmäisen modernin taiteen museon perustamiseen.

taide
Näyttelijät Teija Auvinen ja Ilkka Heiskanen tanssivat hehkuvan punakeltaisen lavasteen edessä.
Saran ja Erikin intohimoista suhdetta elävät näyttämöllä Teija Auvinen ja Ilkka Heiskanen. Klikkaa kuvaa ja katso näytelmästä kertova uutisjuttu.

Sara Hildénin taidemuseo Tampereella on Suomen ensimmäinen modernin taiteen museo. Hildénin nimeä kantava säätiö omistaa mittaamattoman arvokkaan taidekokoelman.

Sara Hildén perusti säätiön avioeronsa jälkeen. Kahden voimakastahtoisen ihmisen liitto jätti pysyvän jäljen suomalaiseen taide-elämään, sanoo ohjaaja Maarit Pyökäri.

– _Sara ja Erik _on hieno rakkaustarina, ainutlaatuinen ja äärimmäinen rakkaustarina. Se on myös tärkeä tarina Tampereelle ja Suomelle.

Sara oli piinkova liikenainen ja herkkä taiteen ystävä

Sara Hildén oli köyhän torpparin tytär.

– Kaiken pohjalla on köyhyys. Hän oli tahtonainen, joka hankki omaisuutensa sinnikkäällä työntekolla, sanoo Saraa esittävä näyttelijä Teija Auvinen.

– Saran voiman, tahdon ja herkkyyden välisen tasapainon löytäminen on ollut tätä roolia tehdessä hyvin mielenkiintoista.

Sara Hildén karttoi julkisuutta. Hildén kyllä tunnettiin Tampereella, mutta hän ei tehnyt itsestään numeroa.

Rakkaus sitoi Erikin kultaiseen häkkiin

Erikin roolissa Tampereen Työväen Teatterissa nähdään näyttelijä Ilkka Heiskanen.

– Erik Enroth oli verevä taiteilija, lepattava ihminen, alkoholiin menevä mies ja tavattoman rakastunut Sara Hildéniin.

Vaatekauppiaana rikastunut Hildén maksoi Enrothin kulut, toimi hänen mesenaattinaan. Samalla hän piti itsellään kaikki oikeudet taiteilijan teoksiin.

Sara saattoi sulkea Erikin kultaiseen häkkiin, mutta liiton suurin voima oli rakkaus, uskoo Heiskanen.

– Se on ikään kuin joku magneetti olisi vetänyt heitä puoleensa. Kyllä heidän välillään on ollut suurta rakkautta, josta on noussut myös suurta vihaa ja suurta riitaa.

– Kun kahden vahvan ja intohimoisen ihmisen liitto ajautuu karille, niin totta hitossa silloin roiskuu, räiskyy ja tapahtuu. Ei se voi olla mitään huivien heiluttelua.

Hildénin kokoelma on ainutlaatuinen

Sara Hildénin (1905 - 1993) ja Erik Enrothin (1917 - 1975) vuonna 1949 solmittu avioliitto päättyi eroon vuonna 1962.

Avioeron jälkeen Hildén luovutti omistamansa taideteokset nimeään kantavalle säätiölle. Kokoelman ydin ovat Enrothin yli 500 maalausta.

1960-luvulta lähtien Hildén ryhtyi kartuttamaan kokoelmaansa määrätietoisesti. Nykyään se on yksi Suomen laajimmista ja merkittävimmistä modernin taiteen kokoelmista, jossa on kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden mm. Picasson, Miron, Mooren, Légerin teoksia.

Sara ja Erik -näytelmän ensi-ilta on 30. elokuuta.