Forssa perustaa työryhmän kitkemään väkivaltaa

Forssaan perustettavan moniammatillisen työryhmän tehtävänä on pohtia, miten väkivaltaisuudet saadaan loppumaan. Turvapaikanhakijoiden ja forssalaisten välit kiristyivät tiistai-iltana joukkotappeluksi. Väkivalta ei ratkea väkivallalla, pohtii kuntalainen.

Kotimaa
Kerrostalo, jossa toimii Forssan vastanottokeskus
Timo Leponiemi / Yle

Vastaanottokeskuksessa pinnan alla kytenyt levottomuus pääsi Forssassa valloilleen väkivaltaisuutena. Asia on puhututtanut ihmisiä.

– Väkivallalla ei ratkaista väkivaltaa, koska väkivalta vaan synnyttää väkivaltaa. Ja ennen kuin tehdään päätelmiä näistä asioista – missä provosointia on varmaan tapahtunut kumpaankin suuntaan – pitäisi tutkia asiat, sanoo tammelalainen Launo Paaseva.

Hänen mukaansa Forssa ei ole rasistinen. Hän epäilee, että molemmissa osapuolissa on sellaisia, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa.

Humppilalainen Tarja Eliasson muistuttaa, että todellista turvapaikkaa tarvitsevilla ihmisillä pitää olla oikeus olla ja elää rauhassa.

– Mutta toimia tietysti tapojen mukaan. Ja kyllä suomalaistenkin pitäisi yrittää hyväksyä tämä.

Forssalainen Reijo Voutilainen sanoo, että tapahtumat pääsivät yllättämään.

– Ihmettelen vaan, kun paikkakunnan porukat tietävät tilanteen, miksi mennä sinne ärsyttelemään ihmisiä. Antaisi jokaisen olla omissa oloissaan. Ihmisen pitää päästä kulkemaan rauhassa katuja pitkin.

"Väkivallantekoja ei sallita kummallakaan puolella"

Forssan kaupunki päätti heti keskiviikkona tarttua toimeen väkivaltaisuuksien kitkemiseksi. Kaupunki perustaa yhdessä SPR:n vastaanottokeskuksen kanssa moniammatillisen työryhmän.

Sen tehtävänä on analysoida mitä on tapahtunut, ja mitkä ovat ne ongelmakohdat, joihin on mahdollista puuttua, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kaisa Lepola.

Työhön sitoutetaan myös koulut, nuoriso- sekä sosiaalitoimi, poliisi ja terveydenhuolto. Työryhmä on yksi konkreettisista keinoista, joilla Forssa ottaa härkää sarvista.

– Se on se, mitä tällä hetkellä voidaan tehdä. Ja tietysti se, että rauhoitetaan kuntalaisia. Mielestäni se on tärkein viesti joka suuntaan, että mitään väkivallantekoja ei sallita kummallakaan suunnalla. Ei meidän kantaväestön, eikä maahanmuuttajien kesken. Se viesti on äärimmäisen tärkeä, ja sitä tulee meidän kaikkien teroittaa ja turvallisuutta pyrkiä sitä kautta lisäämään.

– Toivon, että ihmiset ymmärtävät, että väkivalta ja tällaiset iskut ovat aina väärin molemmin puolin, eikä kukaan lähde niihin mukaan.