Kuljetusyrittäjä Niiralan yösulkemisesta: Tuntikausien jonotus rajalla söisi kannattavuuden

Kuljetusyrittäjät pelkäävät, että rajan sulkeminen yöajaksi Tohmajärven Niiralassa kasaisi autoja pitkiksi jonoiksi aamuun. Kuljettajat saattaisivat joutua odottamaan rajalla useita tunteja. Rajavartiolaitos laskee saavuttavansa muutoksella 565 000 euron säästöt vuodessa.

Rajavartiolaitos
Rajavartioston ja Tullin kuulemistilaisuus Niiralan rajanylistyspaikan aukiolon rajoittamisesta.
Eeva Pentikänen / Yle

Rajavartiolaitos on saanut paljon palautetta aikeistaan sulkea Tohmajärven Niiralan rajanylityspaikka yön ajaksi. Rajavartiolaitos suunnittelee, että raja pidettäisiin kiinni päivittäin kello 23–07. Tiistaina Rajavartiolaitoksen ja Tullin yhteiseen kuulemistilaisuuteen osallistuneet kuljetusalan yrittäjät vastustivat suunnitelmaa.

Yrittäjä Pauli Kettunen Parikkalasta uskoo, että uusien aikataulujen myötä kuljettajat joutuisivat odottamaan rajalla liian kauan. Autot, jotka muuten kulkisivat pitkin yötä, jäisivät Suomen puolelle jonoon, joka lähtisi liikkeelle aamulla. Venäjän tullissa kestää Kettusen mukaan kymmenestä kahteenkymmeneen minuuttia autoa kohden. Jos autoja on jonossa vaikkapa parikymmentä, tulee jonon viimeiselle odotusta monta tuntia.

– Siihen tulee niin paljon jonotusaikoja, että kyllä se panee meikäläisen harkitsemaan, kannattaako tätä enää tehdä, Kettunen harmittelee.

Muutoksella tavoitellaan säästöjä

Rajavartiolaitos perustelee suunnitelmiaan sillä, että itärajan valvontaa halutaan vahventaa maastorajalla. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että rajatarkastuksen henkilökunta siirrettäisiin rajavalvontaan.

Viime vuosi ja tämän vuoden tammi-helmikuu osoittivat, että rajaturvallisuustilanne voi muuttua nopeasti.

Marko Turunen

– Viime vuosi ja tämän vuoden tammi-helmikuu osoittivat, että rajaturvallisuustilanne voi muuttua nopeasti. Rajavartiolaitoksella on arvioitu, että on tarpeen vahvistaa maastorajan valvontakykyä tulevaisuutta tarkastellen, toteaa everstiluutnantti Marko Turunen Rajavartiolaitokselta.

Niiralan rajanylityspaikan aukioloaikojen supistamisella Rajavartiolaitos välttyisi lisätyöntekijöiden palkkaamiselta. Kahdeksan henkilön palkka olisi 450 000 eurora vuodessa. Rajavartiolaitos laskeekin saavansa sen säästöksi, kun se siirtää olemassa olevia työntekijöitä paikasta toiseen sen sijaan, että palkkaisi uusia.

Säästöksi katsotaan myös se, että jatkossa Rajavartiolaitos välttyisi maksamasta yötyöläisten lisiä, kuten yö-, viikonloppu ja sunnuntailisät. Niiden arvo on 115 000 euroa vuodessa.

– Muutos olisi valtakunnallinen, ja valtakunnallisella tasolla erilaisista lisistä tulee kohtalainen summa, Turunen sanoo.

Rajavartiolaitos ja Tulli pitivät aiheesta tiistaina kuulemistilaisuuden. Seuraavaksi kerätään eri tahojen palautteita, jotka toimitetaan esikuntaan. Päätöksiä Niiralan rajanylityspaikan tulevista aukioloista voidaan odottaa joulukuussa.