Kaupunkikosteikko puhdistaa valuvia vesiä

Jyväskylän Kortesuolle on rakennettu noin hehtaarin laajuinen kaupunkikosteikko. Sen tarkoituksena on puhdistaa Tuomiojärveen valuvia hulevesiä.

hulevesi
Kaupunkikosteikko Jyväskylän Kortesuolla.
Jani Ilola / Yle

Jyväskylän Kortesuolle rakennetun kaupunkikosteikon avajaisia vietetään tänään. Noin hehtaarin laajuisen kosteikon tehtävänä on puhdistaa Tuomiojärven valuma-alueen hulevesiä luonnonmukaisesti.

Rakenteellisten ratkaisujen ohella kosteikon liki 2000 kasvia huolehtivat vedenpuhdistuksesta. Ne seulovat hulevesiä, eli rakennetlta alueelta huuhotoutuvaa vettä. Puhdistamaton hulevesi on merkittävä kuormittaja.

– Tällä jäljitellään luonnon omia keinoja puhdistaa valumavesiä. Suomessakin etsitään koko ajan keinoja hulevesien puhdistamiseen, ja tällainen vihreä infrastruktuuri on yksi ja varmaan lisääntyvä keino siihen, sanoo Jyväskylän kaupungin maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski.

Hulevesien määrään puututaan jo melko hyvin, laatuun ei niinkään.

– Määriä pyritään hallitsemaan jo senkin takia, että ei tulisi kaupunkitulvia. Vesistöön päätyvän huleveden laadun hallinta taas on vielä Suomessakin lapsenkengissä, Vallinkoski sanoo.