1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Forssan joukkotappelu pisti huhumyllyn liikkeelle – näin poliisi oikoo väitteitä

Turvapaikanhakijoiden ja paikallisten välit kärjistyivät joukkotappeluksi tiistai-iltana Forssan vastaanottokeskuksen liepeillä. Poliisi haluaa oikoa osaa väitteistä, joita tapauksen ympärillä liikkuu.

Forssan vastaanottokeskus toimii kerrostalossa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Poliisin mukaan tämänhetkisen tiedon mukaan tiistai-iltana Forssassa vastaanottokeskuksen pihalla tapahtuneessa yhteenotossa on saanut lieviä vammoja neljästä kuuteen henkilöä.

Poliisi otti tiistai-iltana kiinni kaksi henkilöä. Yksi kiinniotetuista oli laittomasta uhkauksesta epäilty 17-vuotias mies. Hän myöntää olleensa paikalla ja pitäneensä pesäpallomailaa hallussaan. Hänet on jo vapautettu.

Toinen yöllä kiinni otetuista on 18-vuotias mies. Hänet on tänään pidätetty epäiltynä 12.–13. elokuuta yöllä Forssan keskustassa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn. Mies otettiin kiinni tunteja joukkotappelun jälkeen.

Sekä 17-vuotias ja 18-vuotias ovat kantasuomalaisia.

Poliisi selvittää myös pahoinpitelyä, joka on tapahtunut maanantaina 22. elokuuta Prisman parkkipaikalla. Tässä pahoinpitelyssä asianomistaja on 15-vuotias kantasuomalainen, ja pahoinpitelijäksi epäillään turvapaikanhakijaa. Poliisi ei ole vielä tavoittanut epäiltyä.

Poliisi selvittää parhaillaan, liittyvätkö aikaisemmat pahoinpitelyt tiistaiseen joukkotappeluun.

Joukkotappelusta ja sitä edeltävistä tapahtumista liikkuu netissä runsaasti väitteitä. Poliisi kommentoi niitä seuraavasti:

Väite 1: Tappelussa käytettiin lyömäaseita

Pitää paikkansa. Tappeluun osallistujilla oli poliisin vahvistaman tiedon mukaan pesäpallomailoja ja rautaputkia. Poliisin mukaan tappeluun osallistui sekä kantasuomalaisia että turvapaikanhakijoita. Poliisin mukaan näyttäisi siltä, että tappelun molemmilla puolilla on ollut käytössään kättä pidempää.

Väite 2: Tilanteessa ammuttiin

Väite ei pidä paikkaansa. Poliisin käsityksen mukaan sosiaalisessa mediassa liikkuneet väitteet vastaanottokeskuksen liepeillä tapahtuneesta ampumisesta tai löydetystä ampuma-aseesta ovat perättömiä huhuja.

Väite 3: Postinjakajaa on uhkailtu Saksankujan lähistöllä

Väite ei pidä paikkaansa. Julkisuudessa liikkui tieto, että vastaanottokeskuksen läheisyydessä jäi yöllä lehtiä jakamatta, koska turvapaikanhakijat olisivat uhkailleet postinjakajaa. Poliisin mukaan huhut lehdenjakajan uhkailusta Saksankujan lähistössä eivät ole totta.

Väite 4: Alueella on pidempään ollut jännitteitä kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä

Pitää paikkansa. Hämeen poliisin rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan elokuun aikana poliisin tietoon on tullut jännitteitä kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

– Joitakin yksittäisiä pahoinpitelytapahtumia on ollut. Pahoinpitelyjä, joissa osallisena on ollut kantasuomalaisia ja turvapaikanhakijoita, on ollut pari kolme ennen tätä tiistai-illan tapahtumaa. Yhdessä jutussa asianomistaja on suomalainen ja parissa asianomistaja on turvapaikanhakija.

Hirvosen mukaan kahden viikon sisään on tapahtunut ainakin kaksi pahoinpitelyä, joissa osapuolina ovat olleet turvapaikanhakija ja kantasuomalainen. Yksi pahoinpitelyistä tapahtui 12.–13. elokuuta yöllä Forssan keskustassa. Tästä epäiltynä on 18-vuotias kantasuomalainen mies, joka on pidätetty. Toinen pahoinpitely tapahtui 22. elokuuta Prisman parkkipaikalla. Uhrina pahoinpitelyssä oli 15-vuotias kantasuomalainen. Pahoinpitelystä poliisi epäilee turvapaikanhakijaa. Epäiltyä ei ole vielä tavoitettu.

Väite 5: Vain turvapaikanhakijoilla oli lyömäaseita joukkotappelussa

Väite ei pidä paikkaansa. Hirvosen mukaan molemmilla osapuolilla oli astaloita.

Väite 6: Yhteenottoja on tulossa lisää

Hirvonen sanoo, että poliisin tiedossa ei ole, että joku olisi järjestämässä uusia yhteydenottoja.

– Poliisi varautuu tietysti ja pyrkii ennalta estämään näitä lisäämällä partiointia alueella ja poliisipartioiden määrää.

Väite 7: Joukkotappelusta liikkuu netistä kuvamateriaalia, joka liittyy tiistai-illan tapahtumiin

Hirvonen sanoo, että ainakin osa netissä olevasta kuvamateriaalista, joka on kytketty tapaukseen, todella liittyy tiistai-iltaiseen joukkotappeluun.

– Kymmeniä, jopa satoja kuvamateriaaleja on kytketty tähän tapauksen. Olen nähnyt tiistai-illan tapahtumista joitakin videoleikkeitä, jotka liittyvät tapaukseen.