Kalastustempaus koukuttaa kalastamaan

Kalastusharrastuksen yleisestä hiipumisesta huolimatta kalastaminen kiinnostaa nuoria Rovaniemellä. Ainakin seiskaluokkalaisia, jotka viettivät kalastuspäivää Ounaspaviljongilla.

Kotimaa
Virvelöinti kiinnosti varsinkin tyttöjä.
Virvelöinti kiinnosti varsinkin tyttöjä.Raimo Torikka / Yle

Perhonsidontaa, kalojen tunnistamista, iän määrittämistä suomuista, kalan fileointia ja kalastamista. Ja tietenkin monensorttista kaloihin liittyvää faktatietoa.

Siinä tarjontaa Rovaniemen koulujen seiskaluokkalaisille loppukesän aurinkoisena kalastuspäivänä. Ja innokkaita nuoria riitti joka rastilla.

Kalastusharrastus on ollut pikku hiljaa hiipumassa yleisen luontoharrastuksen hiipumisen myötä ja muiden harrastusten paineessa.

Rovaniemellä nuorilla riittää vielä intoa kala-asioihin, vaikka kaupunkikeskuksissa alkaa jo näkyä eroa kyliin verrattuna.

– Kun meillä on ollut tilaisuuksia maakunnassa niin minusta ero näkyy siinä, että, jossain Savukoskella ja Sallassa on ehkä vielä yleisempää että nuoret kalastaa, kalatalousasiantuntija Pertti Muje Lapin kalatalouskeskuksesta sanoo.

– Rovaniemi alkaa olla tällainen kaupunkikeskus, että meillä on aika paljon sellaisiakin joiden vanhemmat ei kalasta, joilla ei ole sitä kalastustaustaa.

Heittelyä harrastamaan

Virveli viuhuu rannassa ja kohot keikkuvat laineilla. Elävä rapu saa kiljahtelua aikaan, mutta siikafileen maustamista seurataan tarkkaavaisen hiljaisina.

Ounaspaviljongilla kalatietous ja toimintarasteilla puuhaaminen tavoitti reilun kaksi ja puolisataa seiskaluokkalaista. Ikäluokkaa, jossa viimeistään olisi hyvä saada tuntumaa kalastukseen, jotta siitä kehittyisi oikea pitkäaikainen harrastus.

– Meillä on täällä kokonaisia seiskaluokkia, jolloin me saadaan koko se ikäluokka riippumatta siitä, onko aikaisempaa kalastusharrastusta. Me pystytään sitten esittelemään kalaan liittyviä asioita, kalastusta, kalan käsittelyä, kalavesien hoitoa ja ihan kalan tunnistustakin, kalatalousasiantuntija Pertti Muje sanoo.

Kesämökiltä komeita kaloja

Satojen nuorten joukossa on satoja kalastusta kokeillutta. Joku on harrastanut enemmän ja joku vähemmän. Vanhempien esimerkki ja opastus merkitsee paljon.

– Olen harrastanut aika paljon kalastusta kun mökillä ollaan kalastettu rannalta heittelemällä ja sitten joskus käydään veneellä uistelemassa, kertoo seiskaluokkalainen Janita Härkönen.

– Olen saanut haukia, ahvenia ja särkiä. ja alkukesästä tuli seitsemän kilon hauki. Kyllä kalastaminen on kivaa.