1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi tehostaa valmiuttaan armeijan suurharjoituksella

Puolustusvoimien sotaharjoitusten miesvahvuus on nelinkertaistunut parin vuoden takaisesta aallonpohjasta. Maavoimien komentajan kenraaliluutnantti Seppo Toivosen mukaan harjoituksilla kehitetään ja osoitetaan Suomen puolustuskykyä. Rovajärvellä on parhaillaan käynnissä olevaa Maavoimien suuri Lappi16 -kertausharjoitus.

Kotimaan uutiset
Reservin vänrikki Ville Savolainen.
Reservin vänrikki Ville Savolainen.Jarmo Honkanen / Yle

Jääkäriprikaatin reservin sotilaat miinoittavat soratietä pienen sillan korvassa Rovajärven harjoitusalueella. Pienen joen toisella puolen, mutkan takaa kuuluu vihollisen panssariajoneuvojen dieseleiden matalaa jyrnäystä ja telaketjujen kitinää.

Harjoituksen erotuomari, Jääkäriprikaatin majuri Oskari Paavola esittelee harjoitustilannetta medialle. Ylen toimittajan ja kuvaajan lisäksi paikalla ovat Lapin Kansan ja Ruotuväki – lehden toimittajat ja kuvaajat.

– Sininen on tässä sillan länsipuolella ja heillä on tehtävänä nyt sitten jollain tavalla päästä tuosta sillasta yli ja siellä esteenä on tuon keltaisen rakentama suojamiinoite, selostaa majuri Paavola maastoauton konepellillä olevan läppärin ruutuun ja maastoon viittoillen. Ruudussa on taistelusimulaattorin kartan reaaliaikainen tilannekuva sotilaiden ja ajoneuvojen sijainnista.

Simulaattori näyttää keneen osui

Rovajärvellä on käynnissä tämän viikon kestävä maavoimien suuri sotaharjoitus Lappi16. Harjoitukseen osallistuu yli 3000 sotilasta, joista yli 2000 on reserviläistä. Harjoitukseen osallistuvat joukot tulevat Lapista Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista, Panssariprikaatista, Karjalan prikaatista, Porin prikaatista, Ilmavoimista sekä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta ja logistiikkalaitokselta.

Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Seppo Toivosen mukaan Puolustusvoimissa kertausharjoituksiin osallistuvien reserviläisten määrä on nostettu parin vuoden takaisesta aallonpohjasta alle 5000 sotilaasta nyt lähes 20 000 reservin sotilaaseen vuodessa.

– Olemme tietysti tyytyväisiä siitä, että nyt vaikeiden vuosien jälkeen puolustusvoimauudistuksen kautta saatiin palautettua nyt harjoitusten määrä, että se on kyllä todella tarpeellista tässä turvallisuusympäristössä, koska tällä harjoittelulla me myös osoitamme Suomen puolustuskykyä, sanoo kenraaliluutnantti Toivonen.

Rovajärvellä Lappi 16 harjoituksessa käytetään ruotsalaisen Saabin kaksipuolista taistelusimulaattorijärjestelmää. 500:llä reserviläisellä on yllään simulaattoriliivit ja aseissa ja ajoneuvoissa on tarpeelliset laserlähettimet osumien todentamiseen.

Simulaattori rekisteröi aseiden osumat eli omien ja vihollisen kaatuneet, haavoittuneet ja tuhotut taisteluajoneuvot sekä osoittaa GPS:n avulla joukkojen ja ajoneuvojen liikkeet. tapahtumat analysoidaan palautetilaisuuksissa.

Reservin vänrikki Ville Savolaisen naama on meikattu maastonvihreäksi sateenkestävällä tuotteella. Savolainen odottaa mielenkiinnolla simulaattorin palautetta siitä kuinka joukon johtaminen on sujunut. Palautteen avulla suoritusta pystytään entisestään parantamaan.

– Kyllä sitä odottaa, että minkälaista sähellystä siellä on tullut taas tehtyä, sanoo vänrikki Savolainen huumorinpilke silmäkulmassa. Vänrikkiä kiinnostaa simulaattorin antama kokonaiskuva harjoitustaistelun tapahtumista ja oman toiminnan osuudesta tapahtumissa.

Lue seuraavaksi