1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. konduktöörit

Lipuntarkastajien ensimmäinen työpäivä sujui leppoisasti – "Tervetuloa Tampereelle!"

HSL:n tarkastajat tarkistivat keskiviikkona 650 matkustajan liput. Vain yhdellä oli väärä lippu, mutta hänkin selvisi neuvonnalla ja vältti 80 euron sakon.

Tarkastaja tarkastaa lippua bussissa
Matkustajat olivat tarkastajista yllättyneitä, mutta suurinta osaa myös hymyilytti.

”Päivää! Tarkastetaan matkaliput.”

Tampereella harvoin kuultu lause toistettiin keskiviikkona kymmeniä kertoja. Helsingin seudun liikenteen (HSL) tarkastajat olivat ensimmäistä päivää töissä ja ihmetystä oli ilmassa molemmin puolin.

Tarkastajat Jonna, Teija ja Seppo ihmettelivät pysäkillä linjakarttaa ja matkustajat itse tarkastajia. Yksi rouva muisteli nähneensä tarkastajan viimeksi 30 vuotta sitten.

Tarkastajilta tuli matkustajille vain kiitosta.

– Ihmiset ovat todella ystävällisiä. He pysäyttelivät kadullakin ja sanoivat, että tervetuloa Tampereelle. Täällä ihmiset ovat paljon rennompia kuin Helsingissä. Pääkaupunkiseudun kiire tekee varmasti paljon. Täällä mennään vähän löysemmällä, Seppo sanoo.

Kuva: Mari Siltanen / Yle

Ensimmäinen päivä oli neuvontaa ja opastusta

Tarkastajat kulkivat keskiviikon eri bussilinjoilla lippuja tarkastaen ja vaihtaen pysäkeillä uuteen linjaan. Päivän päätehtävänä oli opastaa ihmisiä.

Matkustajien reaktio oli pääosin hymyilevä. Tarkastajiin suhtauduttiin jännittävänä lisänä, ei rasitteena.

Joitain hermostutti se, etteivät tarkastajat ole tamperelaisia. Ainakin pilottivaiheessa HSL:n tarkastajien käyttäminen on kuitenkin halvempaa kuin omien kouluttaminen, laitteiston hankkiminen ja järjestelmän rakentaminen.

Vain yksi matkusti väärällä lipulla

Tampereen busseissa kulki keskiviikon aikana yhteensä viisi tarkastajaa ja he tarkistivat noin 650 matkustajan liput. Vain yksi jäi kiinni.

– Yksi matkusti väärällä lipulla, ei ollut oma. Tänään ei vielä tullut 80 euron sakkoa, vaan neuvottiin vaan. Hän vilpittömästi ei tiennyt asiaa ja lupasi ettei käytä enää. Tässä oppii lukemaan ihmisiä, Jonna sanoo.

Ihmiset ovat erilaisia ja tilanteet erilaisia. Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan.

Seppo

Joustavuutta löytyy Sepon mukaan jatkossakin.

– Ihmiset ovat erilaisia ja tilanteet erilaisia. Ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan.

HSL:n tarkastajat eivät ole liikkeellä jokaisen vuorokauden jokaisena hetkenä, mutta vuoroja on tasaisesti. Kyseessä on kokeilu, joka jatkuu ensi vuoden syksyyn.