1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kohun keskellä oleva suurlähettiläs vastaa syytöksiin – lue Viinasen vastine tarkastusraporttiin

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen huomauttaa lausunnossaan, että suurin osa Ulkoasiainhallinnon sisäisen tarkastuksen muistion mielipiteistä tai väitteistä on yksilöimättömiä eikä niistä käy ilmi, ovatko ne itse koettuja vai perustuvatko ne kuulopuheisiin.

Kuva: Markku Ojala / AOP

Ulkoministeriö on luovuttanut Ylelle Suomen Tukholman-suurlähettilään Jarmo Viinasen kirjoittaman vastineen Ulkoasiainhallinnon sisäisen tarkastuksen yksikön tekemään raporttiin.

Ulkoasiainhallinnon tarkastaja kirjoitti kesäkuussa raportin Tukholman suurlähetystöön toukokuussa tekemänsä tarkastuksen perusteella. Tarkastuksella haluttiin selvittää muun muassa lähetystön päällikön eli suurlähettilään "mahdollinen epäasiallinen käytös" ja "mahdolliset esimiesohjauksen puutteet".

Tänään julkisuuteen annetussa, heinäkuulle päivätyssä, vastineessaan Viinanen toteaa, että tarkastusmuistio on "järkyttävää luettavaa". Hän kuitenkin myöntää, että muistio antaa hänelle aiheen itsetutkiskeluun ja pohdintaan.

Viinanen korostaa, että suurin osa tarkastusmuistion mielipiteistä ja väitteistä on yksilöimättömiä eikä niistä käy ilmi, ovatko ne itse koettuja, nähtyjä tai kuultuja vai perustuvatko ne kuulopuheisiin. Viinanen myös huomauttaa, että hänen on hyvin vaikeaa reagoida väitteisiin, jotka perustuvat toisen tai kolmannen käden tietoon.

Osia Viinasen kirjoittamasta vastineesta on poistettu ennen kuin se on annettu Ylelle. Myös pari päivää sitten julkisuuteen tulleesta sisäisen tarkastuksen yksikön muistiosta on poistettu osia. Ministeriön mukaan dokumenttien julkistaminen kokonaisuudessaan aiheuttaisi vahinkoa asianomaisille ja vaarantaisi tarkastuksen tarkoituksen.

Ministeriö luovutti asiakirjat Ylelle tietopyynnön perusteella.

Valtioneuvosto ja presidentti käsittelevät huomenna

Julkinen keskustelu Suomen Tukholman-suurlähetystössä tapahtuneista mahdollisista väärinkäytöksistä sai alkunsa heinäkuussa, kun Iltalehti uutisoi, että suurlähettiläs Jarmo Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen itse on kiistänyt häirintäepäilyt tai asiattoman toiminnan virassaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on esittänyt Viinasen siirtämistä ministeriöön nopeutetussa aikataulussa, koska "suurlähetystön toimintaedellytykset Tukholmassa ovat heikentyneet".

Viinasen kohtalo ratkennee huomenna torstaina, kun valtioneuvosto ja presidentti käsittelevät hänen kotiuttamistaan.