"Ei ole tarjolla hyvää vaihtoehtoa" – kipupisteitä riittää 9-tien linjauksessa

Onkamosta Tohmajärven kuntakeskuksen Kemien kautta Niiralaan kulkevan valtatie 9:n uusi, turvallisempi ja nykyaikaisempi linjaus halutaan vihdoin yleiskaavaan. Helppoa se ei tule olemaan, jos kaikkien osallisten ääntä kuunnellaan.

liikenne
Valtatie 9:n linjausvaihtoehdot Kemien kohdalla kartassa.
Tiesuunnitelmassa on käyty läpi useita linjausvaihtoehtoja.Tanja Perkkiö / Yle

TohmajärviOnkamosta Niiralaan kulkevan valtatie 9:n uudesta linjauksesta päätetään tänä syksynä.

Tohmajärven kunnanvaltuuston pitää tehdä ratkaisu, johon ympäristövaikutusten arvioinnin tekijälläkään ei ole tarjota parasta vaihtoehtoa. Konsultti Taina Klinga myönsi, että vaihtoehtoja on vaikea arvottaa. Palautetta on tullut yva:n tekijöillekin poikkeuksellisen paljon.

– Yhdessä vaihtoehdossa on merkittävää haittaa asukkaille, toisessa yrityksille ja yhdyskuntarakenteelle, kolmannessa luonnolle ja maisemalle. Varsinkaan Kemien osalta ei ole tarjolla hyvää vaihtoehtoa, Klinga summasi.

Liikenne kasvaa hurjasti

Uusi tielinjaus ja valtatie 9:n perusparannus liittyy arvioon liikennemäärien kasvusta kaksinkertaisiksi Onkamon ja Niiralan välillä vuoteen 2040 mennessä. Yleiskaavaan merkitty tielinja ei vielä tarkoita, että tie rakennettaisiin.

Tielinjausvaihtoehtoja on Onkamon kohdalla kolme ja kuntakeskustan Kemien kohdalla peräti neljä, eikä mikään vaihtoehto näistä ole ongelmaton. Yva-raporttia esiteltiin kuntalaisille keskiviikkoiltana. Erityisesti vaihtoehto A, jossa tie kulkisi nykyisellä paikallaan, mutta kuusi metriä syvässä kanjonissa, kauhistutti ja huvittikin valtuustosaliin saapunutta yleisöä.

– Kuka tällaisen on keksinyt, yleisöstä kyseltiin.

Toisaalta myös nykyisen tien turvallisuusparannuksien uskottiin riittävän ja toivottiin pitävän ohikulkijat myös Tohmajärven keskustaan napattavissa.

Nopea yhteys vai nykyiset asukkaat

Kovimpia paikkoja tielinjaukset ovat niille, joiden koti olisi jäämässä mahdollisesti tulevaisuudessa rakennettavan tien jalkoihin. Onkamossa asuva Kai Pitkänen on kovan paikan edessä tielinjapäätöstä odotellessaan.

– Meillä on sellainen tilanne, ettemme saa lainaa kotimme perusparannukseen, koska talomme on Onkamon pohjoisen linjavaihtoehdon kohdalla ja merkitty purettavaksi, kertoi Pitkänen, joka lupasi taistella tosissaan kotinsa puolesta.

Kiireisin on myös helpoin

Kemien kohdalla nostettiin edelleen esille nykyisen tielinjan hyödyt paikallisille yrittäjille, eikä haluttu siirtäää väylää metriäkään.

Yleisön joukossa oli myös raskaan liikenteen kuljettaja, joka sanoi puolestaan omana kantanaan, että Kemien mäen yli tie ei voi enää mennä tai raskas liikenne on vaikeuksissa.

Ainoastaan Kaurilan kohdalla eli valtatie 9:n itäisessä päässä uudelle tienlinjaukselle oli ympäristövaikutusten arvioinnin perusteella tarjota selkeästi paras vaihtoehto kahden vertaillun välillä. Itäinen osa nähtiin myös selvityksessä olevan se kohta, joka vaatii uutta tielinjausta ja parempaa tietä kiireisimmin.

Yva-raporttia esiteltiin kuntalaisille keskiviikkoiltana ja siitä saa jättää palautetta 24. syyskuuta asti.