Yle Italian järistysalueella: Tuhot kuin pommitusten jäljiltä – "Amatricea ei enää ole"

Tunnelma järistyksen tuhoamassa Amatricen kaupungissa on epätodellinen, kertoo Ylen toimittaja Petri Burtsov. Kadut ovat täynnä itkeviä perheitä. Avustustyöntekijöitä on paljon, mutta heillä ei ole tarpeeksi vahvoja työkaluja.

Ulkomaat
Maanjäristyksen tuhoja Amatricessa.
Petri Burtsov / Yle

Tunnelma järistyksen tuhoamassa Amatricen kaupungissa on epätodellinen. Keskusta on täysin raunioina, ihan kuin se olisi pommitettu maan tasalle.

Ihmiset etsivät omaisiaan ja jälkijäristyksen ravisuttavat maata vähän väliä.

Raunioiden alle pelkästään Amatricessa jäi paikallisen papin Fabion mukaan satoja ihmisiä. Kuolleita täällä on joitakin kymmeniä, täsmällistä lukua ei tiedetä, koska monia uhreista ei ole tunnistettu.

Maanjäristyksen tuhoja Amatricessa.
Petri Burtsov / Yle

Fabion musta papinpuku on pölyn peitossa, sillä hän on osallistunut aamuyöstä lähtien pelastustöihin.

– Täällä asuu 8 000 ihmistä. Pelkään, että uhriluku nousee vielä. Amatricea ei enää ole, Fabio sanoo.

Ohitsemme kannetaan paareilla raunioista löytynyt ruumis. Fabio tekee ristinmerkin ja siunaa ruumiin.

"Menetin kaiken"

Raunioiden reunalla istuu 80-vuotias Magdalena. Hän oli yksin kodissaan, kun järistys iski.

– Taloni sortui päälle. En tiedä, miksi olen elossa. Kierin raunoiden sisällä kohti ikkunaa ja poikani repi minut ylös. Menetin kaiken, hän sanoo.

Maanjäristyksen tuhoja Amatricessa.
Petri Burtsov / Yle

Hänen vieressään istuu eläkeläisrouva Irina. Hän asui kaksikerroksisen talon toisessa kerroksessa.

– Järistys tuhosi taloni seinät, mutta ei lattiaa. Avustustyöntekijät toivat minulle liukumäen, jota pitkin liu’uin turvaan maan tasalle. Minulla ei ollut edes vaatteita päällä, hän kertoo.

18-vuotias Giulio Rocchi on kotoisin Amatricen lähiseudulta. Hän heräsi maanjäristykseen, mutta säästyi vaurioilta. Hän on tullut kaupunkiin auttamaan ja etsimään raunioihin jääneitä ystäviään. Kadoksissa heitä on kymmenittäin.

– Tähän ei olla varauduttu, vaikka tämä on Italian aktiivisinta maanjäristysaluetta. Esimerkiksi kouluissa meille ei ole opetettu, miten toimia järistyksen sattuessa, hän harmittelee.

Kova paikka myös avustustyöntekijöille

Pelastustoimia on hidastanut seudun vaikeakulkuisuus. Vuoristoiselle alueelle johtavia pikkuteitä pitkin raskas pelastuskalusto ei pääse perille.

Maanjäristyksen tuhoja Amatricessa.
Petri Burtsov / Yle

Avustustyöntekijöitä on paljon, mutta heillä ei ole tarpeeksi vahvoja työkaluja. Kokonaista sortunutta kaupunkia raivataan kuokilla.

Kadut ovat täynnä itkeviä perheitä. Välillä itku lakkaa, mutta alkaa toisaalla uudestaan, kun raunioista löytyy uusi ruumis. Kun kuvaan raunioita, edestäni kaivetaan esiin kaksi pikkuvauvaa. Molemmat ovat kuolleita.

Avustustyöntekijät ovat nähneet paljon, mutta tämä on heille kova paikka.