1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sairaala ostaa työntekijöille uudet kengät – sähkölaitteet pysyvät jatkossa ehjinä

Satakunnan sairaanhoitopiiri suunnittelee ostavansa sadoille työntekijöille työkengät, jotka estävät staattisen sähkön aiheuttamia ongelmia. Kenkien toivotaan vähentävän herkkien sähkölaitteiden vikoja.

Kuva: Yle

Satakunnan sairaanhoitopiiri suunnittelee ostavansa osalle työntekijöistään sähköiskuja estävät kengät. Käytännössä EPA-kengillä estetään staattisen sähkön purkautumisesta aiheutuvia laiterikkoja.

Kenkiä aiotaan ostaa joillekin sadoille työntekijöille, muun muassa leikkausosastoille ja synnytyssaleihin. Hankinnan hinnaksi tulee arvion mukaan ensimmäisenä vuonna ilman arvonlisäveroa 35 000 euroa ja sen jälkeen vuosittain 11 700 euroa.

Sairaanhoitopiirin työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa sanoo, että hankinnoissa on kyse ennen muuta turvallisuudesta.

Kengät johtavat sähkövarauksen pois hoitajasta.

Työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa

– Tietyissä yksiköissä käytetään hyvin herkkiä laitteita, jotka voivat mennä rikki. Potilashoidossa hoitajasta voi tulla potilaaseen epämiellyttäviä sähköiskuja. Kengät johtavat sähkövarauksen pois hoitajasta, Mannermaa sanoo.

Käyttö laajenee

EPA-kenkiä on jo tällä hetkellä sädehoitoyksikön ja lääkintälaitetekniikan työntekijöillä. Muut työntekijät joutuvat ostamaan kenkänsä itse.

– Uudistus ei koske kaikkia työntekijöitä vaan olemme määritelleet tietyt kriteerit, missä yksiköissä kengät ovat tarpeellisia, Mannermaa sanoo.

Työhyvinvointipäällikkö Mannermaa sanoo, että staattisen sähkön aiheuttamia laitehäiriöitä on vaikea osoittaa suoraan, mutta tutkimuksissa on todettu, että sopivilla kengillä pystytään vähentämään laiterikkoja. Kenkiä on jo käytössä muun muassa Helsingin seudulla, Päijät-Hämeessä, Vaasassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

14:39 Tarkennettu, miten kengät toimivat.