Hyppää sisältöön

Finlaysonin kampanja tuotti tonnikaupalla vanhoja lakanoita – nyt ne saavat uuden elämän räsymattoina Etelä-Pohjanmaalla

Finlaysonin vanhojen lakanoiden kierrätyskampanja onnistui yli odotusten ja saa jatkoa. Kerättyjen lakanoiden valmistaminen räsymatoiksi ei ole ollut kuitenkaan aivan yksinkertainen hanke, koska teollisen kutomisen perinne on Suomesta jo katoamassa.

Taina Pajuojan yrityksessä tehdään nyt pitkää päivää. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Finlaysonin viime keväänä käynnistämä vanhojen lakanoiden keräys- ja kierrätyskampanja tuotti 20 tuhatta kiloa hyvää ja kierrätyskelpoista tekstiiliä. Ihmisten into tuoda lakanoita keräyspisteisiin Finlaysonin myymälöihin yllätti kaikki.

– Tavaraa tuotiin enemmän kuin sitä ehdittiin ottaa vastaan. Eräskin asiakas tuli halaamaan ja kiittämään, että on näin hieno kampanja, naureskelee Finlaysonin tyytyväinen toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Lakanat ommellaan yhteen, kääritään rullalle ja leikataan kuteiksi. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Aihetta muikeaan hymyyn on myös Etelä-Pohjanmaalla, jossa vanhoille lakanoille koittaa uusi elämä. Lappajärven värjäämössä pestään kuluttajilta kerättyjä lakanoita uutta käyttötarkoitusta varten.

Kun lakanat on saatu puhtaaksi, niistä leikataan matonkudetta, joista lopulta kudotaan räsymattoja ja räsypaloja Finlaysonin myytäväksi. Räsymatot valmistaa eteläpohjalainen VM-Carpet ja sen alihankkijat.

Kahden hengen firmalle iso tilaus

–  Ponnistus on ollut tosi iso. Hyvin pitkiä päiviä on saanut tehdä, että urakasta on selvitty. Apuvoimina on tarvittu ulkopuolisia, kertoo yksi alihankkijoista, mattokutomoyrittäjä Taina Pajuoja.

Vanhat lakanat saavat uuden elämän. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Finlaysonin mattojen kutominen on pienelle yritykselle merkittävä piristysruiske. Kahden hengen yrityksessä on painettu täyttä höökiä.

– Tässä on ollut monta vuotta välissä hyvinkin hiljaista, mutta nyt näyttää hyvältä, iloitsee Pajuoja.

VM-Carpet valikoitui mattojen valmistajaksi etsinnän jälkeen. Teollisen kutomisen perinne on Suomessa jo katoamassa, eikä Finlaysonin vaatimuksia täyttävää valmistajaa löytynyt aivan käden käänteessä.

– Kun Finlayson lähtee tekemään jotain, se on teollisen mittakaavan tekemistä. Silloin mattojakin tehdään vauhdiilla ja niitä tehdään paljon, selvittää toimitusjohtaja Kurttila.

VM-Carpet on selviytynyt urakasta. Mattoja on valmistunut vauhdilla.

– Kyllä tämä on ollut kokemuksena tosi mielenkiintoinen ja toki tästä on opittu. Uskon, että kierrätystekstiileistä kutominen voisi lisääntyä, mutta siihen tarvitaan lisää työntekijöitä. Mutta tällaisenaan tämä vaikuttaa hyvin onnistuneelta, toteaa VM-Carpetin toimitusjohtaja Maria Viita-aho-Tohni.

Räsymatoista tulossa salonkikelpoisia

Ensimmäiset kierrätyslakanoista valmistetut räsymatot ja räsypalat ovat jo tulleet myyntiin.

Neliöön räsymattoa uppoaa yli kaksi kiloa lakanakangasta. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

– Ne on viety käsistä eli myyty parissa päivässä, toteaa toimitusjohtaja Kurttila.

Suomessa valmistettuja kierrätysräsymattoja ei saa yhtä edullisesti kuin halvan työvoiman maissa valmistettuja räsymattoja. Korkeampi hintakaan ei ole ollut este kysynnälle, ja sitä Kurttila selittää suomalaisten kuluttajien ekologisuudella ja myös halulla suosia kotimaista työtä.

Kierrätys ja uusiokäyttö ovat nouseva trendi mattoalalla - samoin räsymatot. VM-Carpetin mukaan räsymattojen kysyntä on ollut kasvussa jo pari vuotta. Myös Finlaysonilla on nähty selkeät räsymattotrendin merkit.

– Aivan selvästi räsymatoista on tulossa taas salonkikelpoisia. Ne lähtevät kesämökkien puuceiden lattioilta kiertämään kohti ykköskoteja, tietää Kurttila.

Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Ei mikään lakananvaihtoviikko

Finlaysonin menestykseksi osoittautuneen hankkeen juuret juontavat "johonkin seminaariin", jossa Jukka Kurttilan korvaan tarttui, että joka vuosi menee Suomessa kaatopaikalle haudattavaksi tai poltettavaksi 90 tuhatta kiloa tekstiilejä.

– Se alkoi tuntua ihan järjettömältä se määrä ja tuli sellainen ajatus, että tässä ei varmaan mene kuin viisi vuotta, kun me Suomessa ja länsimaissa ajatellaan, että oltiin me hulluja kun me heitettiin hyvää raaka-ainetta noin paljon kaatopaikalle.

Finlaysonilla tiedostettiin omakin vastuu tilanteesta ja alettiin miettiä, voisitko asialle yrittää tehdä jotakin. Kurttilan mukaan ajatus kypsyi lopulta siihen, että rakennetaan ketju, jonka jonka toisessa päässä on valmis tuote.

– Onhan niitä kaiken maailman lakananvaihtoviikkoja, mutta me haluttiin tehdä tämä kunnolla.

Finlayson jatkaa lakanoiden keräämistä lokakuussa. Mattokauppa käy niin hyvin, että kudetta tarvitaan lisää. Kurttila uskoo, että kuluttajien kaapeista löytyy lisää lakanoita. Suomessa on arvioitu olevan 250 miljoonan euron edestä "komerotekstiilejä".

.
.