Mitä ukrainalaiset ajattelevat itsenäisyydestään? Lue eri sukupolvien tarinat

Ukrainassa vietetään 25. itsenäisyyspäivää sodan varjostamissa tunnelmissa. Kiovan keskustaan Maidanin aukioille kerääntyi keskiviikkona tuhansia ihmisiä. Osa muisteli itsenäistymistä, moni ajatteli sotaa.

Ukraina
Kiovalaisia
Antti Kuronen / Yle

Alina ja Ivan

– Olimme pariskunta jo silloin 25 vuotta sitten, kun Ukraina itsenäistyi. Muistan kansanäänestyksen joulukuussa 1991. Se oli suuri juhlapäivä, kylässämme oli orkesteri. Monilla oli päällään perinteiset paidat. Se ei ollut kovin tavanomaista. Nykyään se on paljon tavallisempaa. Sinä päivänä tuntui siltä, että koko maailmassa on rauha.

– Olemme pettyneitä presidenttiin ja hallintoon, koska korruption kitkemisessä ei tehdä riittävästi. Uskomme kuitenkin, että kaikki järjestyy Ukrainassa.

– Olemme menossa kohti parempaa ja Maidanin tapahtumat eivät olleet turhia. Suurimmat ongelmat ovat korkeat hinnat, matalat palkat ja sota.

Kiovalainen pariskunta.
Alina ja Ivan olivat pariskunta jo Ukrainan itsenäistyessä.Antti Kuronen / Yle

Anja

Kiovalainen.
Anja muistaa toisen maailmansodan kauhut. Kiova.Antti Kuronen / Yle

– Toisen maailmansodan aikaan olin vankileirillä Saksassa. Se oli vaikea asia, en halua puhua siitä. Mitalit sain koska autoin partisaaneja. Toinen maailmansota oli todella vaikeaa aikaa.

– Olen täällä tukemassa itsenäisyyttä ja kunnioittamassa kaatuneita.

"Irak"

Kiovalainen sotilas.
"Irak" on yksi Ukrainan kyborgeista. Kiova.Antti Kuronen / Yle

– Olen yksi Ukrainan niin sanotuista kyborgeista. Olin mukana puolustamassa Donetskin lentokenttää loppuun saakka. En halua kertoa siitä ajasta, niin moni kaatui silloin.

– Taistelijanimeni "Irak" sain koska olin mukana Ukrainan joukoissa Irakin sodassa. Olen vakuuttunut siitä, että voitamme tämän sodan. Kaverit rintamalla ovat todella määrätietoisia. He ovat valmiit puolustamaan maatamme loppuun saakka.

– Jonain päivänä vietämme voitonjuhlaa tällä torilla ja kaikki idässä palvelevat tulevat tänne juhlistamaan tilaisuutta.

Anastasija

– Mieheni lähti omasta tahdostaan rintamalle. Hän palveli monissa tiukoissa paikoissa, mutta kaatui puolitoista vuotta sitten.

– Hän oli mukana Maidanilla ja jatkoi itään. Hän ei kestänyt ajatusta siitä, että vihollinen tulisi maaperällemme. Katso näitä ihmisiä ympärillämme. He eivät peräänny, siksi voitamme.

Jelena

Kiovalainen.
Antti Kuronen / Yle

– Menetin poikani helmikuussa. Eräänä päivänä tunsin, että hän on taivaassa. Soitin komentajalle, joka kertoi, että hän oli menehtynyt jossain päin Luhanskia. Olen saanut hyvin vähän tietoa siitä, mitä hänelle tapahtui. Siksi olen pettynyt, ettei presidentti tullut puhumaan kanssamme tänään.