1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Valtiosihteeri Stenlund: Suurlähettiläs Viinasen "epäasiallinen käytös" liittyy henkilöiden koskemattomuuteen

Suurlähettiläs ja valtiosihteeri esittävät poikkeuksellisen kovia syytöksiä toisiaan kohtaan.

Peter Stenlund Kuva: Yle

Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinasen tutkinnassa on ollut kyse osin "henkilöiden koskemattomuuteen" liittyvistä syytöksistä, vahvistaa ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund. Aiemmin tällä viikolla julkaistussa, osin salatussa tarkastusraportissa puhutaan epäasiallisesta käytöksestä. Iltalehti on aiemmin uutisoinut, että Viinasta syytetään seksuaalisesta häirinnästä.

– Tarkastusraportissa on käsitelty laajasti epäasiallista kohtelua, joka koostuu erilaisista ilmiöistä. Osa niistä liittyy henkilöiden koskemattomuuteen. Asianomaiset eivät halua herkkiä asioita julkisuuteen ja sen vuoksi asiakirjoja ei julkaista kokonaan, enkä voi mennä asiaan syvemmälle julkisuudessa.

Ulkoministeriön korkein virkamies Stenlund kommentoi asiaa Ylen A-studion keskustelussa. Puhelimitse keskusteluun osallistunut Viinanen puolestaan katsoi omaa oikeusturvaansa loukatun. Itse syytöksiä hän pitää paikkansapitämättöminä kuulopuheina.

– Ministeriön virkamiehet luovat mielikuvaa, että olisin käyttäytynyt epäasiallisesti, jopa kosketellut jotakuta. Mitään yksityiskohtia ei kuitenkaan koskaan kerrota. Tietenkään niitä ei voi televisiossa kertoa, mutta niitä ei ole kerrottu myöskään minulle. Mitään todellista tutkintaa asiassa ei ole tehty, minua ei ole aidosti kuultu, eikä mitään syytöksiä ole yksilöity.

Ulkoministeri Timo Soini on esittänyt Viinasen siirtämistä pois tehtävästään. Syyksi on ilmoitettu suurlähettilään toimintaedellytysten heikkeneminen. Päätöksen asiassa tekee presidentti huomenna torstaina.