1. yle.fi
  2. Uutiset

Astronautti Jeff Williams rikkoi ennätyksen – 520 vuorokautta avaruudessa täyttyi

Jeff Williamsin tavoitteena on palata maahan 6. syyskuuta, jolloin hän on viettänyt avaruudessa kaikkiaan 534 vuorokautta, enemmän kuin kukaan toinen amerikkalainen astronautti. Venäläinen kosmonautti Gennady Padalka säilyttää kuitenkin ennätyksen. Hän on ollut avaruudessa kaikkein pisimpään, kaikkiaan 879 vuorokautta.

Ulkomaat
Astronautit Jeff Williams ja Kate Rubins valmistautumassa kansainvälisellä avaruusasemalla avaruuskävelyyn.
Astronautti Jeff Williamsista (oik) tuli 20. elokuuta pisimpään avaruudessa ollut amerikkalainen. Vasemmalla Williamsin kanssa avaruuskävelyjä suorittanut astronautti Kate Rubins.NASA / EPA

Astronautti Jeff Williams on pisimpään avaruudessa ollut amerikkalainen astronautti. 58-vuotias Williams ohitti 520 vuorokaudella keskiviikkona Scott Kellyn aikaisemman ennätyksen.

Williams teki ensi lentonsa avaruuteen vuonna 2000 Atlantis-sukkulalla.

Hän oli mukana 2006 kolmen astronautin kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla, joka oli huomattavasti nykyistä versiota pienempi.

Williams on tällä hetkellä kansainvälisellä avaruusasemalla, joka on kooltaan jalkapallokentän kokoinen. Asemalla on kaikkiaan kuusi astronauttia ja kosmonauttia.

Williamsilla on myös monipuolinen kokemus eri tehtävistä avaruusasemalla.

– Williams palveli 2009 ja 2010 lentoinsinöörinä Expedition 21-asemalla ja hän oli komentajana Expedition 22-asemalla, jolloin Tranquility-moduuli ja kupoli asennettiin paikoilleen, Nasan tiedotteessa kerrotaan.

Williams suoritti tiistaina uransa neljännen avaruuskävelyn yhdessä Nasan lentoinsinörin Kate Rubinsin kanssa. He asensivat avaruusasemalle tulevaisuutta ajatellen lisää parkkitilaa sukkuloille.

Kaksikko kävelee uudelleen aseman ulkopuolella 1. syyskuuta, jolloin tarkoitus on tehdä lisää asennustöitä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi