YK:n raportti paljastaa: Syyria on käyttänyt kemiallisia aseita hyökkäyksissään

YK:n raportin mukaan Syyrian hallituksen joukot pudottivat kemiallisia aseita kahteen kylään Luoteis-Syyriassa. Isis on puolestaan käyttänyt sinappikaasua Pohjois-Aleppossa.

Ulkomaat
Syyrian hallinnon luovuttamaa sinappikaasua lastataan yhdysvaltalaiseen Cape Ray-alukseen Saksan Bremenissä.
Syyrian hallinnon luovuttamaa sinappikaasua lastattiin yhdysvaltalaiseen Cape Ray-alukseen Saksan Bremenissä syyskuussa 2014.Ingo Wagner / EPA

YK:n mukaan Syyrian hallinto on käyttänyt kemiallisia aseita hyökkäyksissään. Asia on varmistunut YK:n tekemissä selvityksissä.

YK:n tutkimus vahvistaa, että presidentti Bashar al-Assadin joukot tekivät vähintään kaksi kemiallista hyökkäystä Syyriassa. Hyökkäyksiä tehtiin vuosina 2014 ja 2015. Kemiallisena aseena on ollut kloorikaasu.

– On mahdotonta kiistää, että Syyrian hallinto on toistuvasti käyttänyt teollista klooria aseena omaa kansaansa vastaan, sanoi YK:N turvallisuusneuvoston tiedottaja.

YK toteaa myös, että terroristijärjestö Isis on käyttänyt sinappikaasua Marean alueella lähellä Turkin rajaa. Isis on ainoa taho, jolla on kyseisellä alueella ollut "varustus, osaaminen ja halu" sinappikaasun käyttöön, YK perustelee.

Syyrian hallitus on toistuvasti vakuuttanut ettei se ole käyttänyt kemiallisia aseita. YK:n raportti kuitenkin osoittaa vakuuttavasti, että kemiallisia aseita on käytetty.

YK:n turvallisuusneuvosto on tarkoitus keskustella raportista tiistaina. Samalla neuvosto voi päättää pakotteista Syyriaa vastaan tai pyytää kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan asiaa sotarikoksena.

Lähteet: AP, AFP