Dilma Rousseffin viimeinen näytös alkaa Brasilian senaatissa

Brasiliassa väliaikaisesti syrjään siirretyn presidentin Dilma Rousseffin kohtalo selviää tänään alkavassa käsittelyssä. Ensi viikon keskivaiheilla senaatti äänestää viraltapanosta. Virkasyyte jakaa brasilialaisten mielipiteitä.

Brasilian väliaikaisesti virasta pidätetty presidentti Dilma Rousseff piti puhetta keskiviikkona Brasíliassa. Kuva: Cadu Gomes / EPA

Olympialaisten päätyttyä Brasilia siirtyi jälleen seuraamaan yli kahdeksan kuukautta kestänyttä presidentti Dilma Rousseffin virkasyytteen käsittelyä. Prosessi kulminoituu ensi viikolla tuomioon, jonka seurauksena Rousseff mitä todennäköisimmin menettää virkansa.

Virkasyyte jakaa brasilialaisia selvästi kahteen leiriin.

– Onneksi pääsemme eroon 13 vuotta maatamme tuhonneesta hallituksesta, Yasmin Gravina sanoo Ipaneman metroaseman sisäänkäynnillä ja viittaa vuodesta 2002 lähtien hallinneen työväenpuolueen valtakauteen.

Vauraassa Rion eteläosan kaupunginosassa työväenpuolueen kannattajat ovat erityisen harvassa. Keskustassa heihin törmää helpommin.

– Äänestäjänä tunnen itseni petetyksi. Äänestin ehdokasta, joka yhtäkkiä syöstään vallasta ilman mitään konkreettista syytä, toteaa Alba Fontes odottaessaan linja-autoa kaupungin ydinkeskustassa.

Tuomio jo etukäteen selvä

Presidentin vastustajat syyttävät Dilmaa siitä, että hän muunteli valtion budjettia ilman kongressin hyväksyntää. Lisäksi hänen sanotaan rahoittaneen maataloustukiaisia valtio-omisteisten pankkien lainoilla, mikä ei ole Brasiliassa sallittua.

Rousseff siirrettiin toukokuussa väliaikaisesti syrjään enintään 180 päiväksi, jonka aikana tutkinta suoritettiin.

Senaatti on viime kuukaudet kuullut niin syyttäjiä kuin puolustajia. Tänään alkavalla viimeisellä kierroksella kuullaan ensimmäisinä päivinä jälleen todistajia ja maanantaina 29. elokuuta Dilma Rousseff tulee itse esittämään puolustuksensa senaattiin.

Sen jälkeen jokainen senaattori saa sanoa mielipiteensä kymmenessä minuutissa. Senaattoreita on 81, minkä vuoksi tiistaiksi suunniteltu tuomio voi venyä keskiviikkoon. Lopulta viraltapanosta äänestetään – Dilma voidaan kaataa kahdella kolmasosalla senaatin äänistä.

– Lakia tulkittiin tietyllä tavalla, koska on olemassa enemmistö, joka vastustaa Dilmaa, työväenpuoluetta ja hänen liittolaisiaan. Sen tulkinnan mukaan hän olisi rikkonut lakia. Minusta sitä on virkasyytteen käsittelyssä liioiteltu, sanoo São Paulon yliopiston perustuslain asiantuntija Rubens Becak.

Becakin mukaan Dilman päivät ovat siitä huolimatta luetut, sillä tämä on menettänyt poliittiset liittolaisensa, joutunut yleisen mielipiteen arvostelemaksi ja median hyökkäyksen kohteeksi.

– Virkasyytettä tulisi käyttää erityisissä tapauksissa eikä vain epäsuosiossa olevan poliitikon poistamiseen. Nyt virkasyytteen käyttö banalisoituu, Becak jatkaa.

Käännös oikeaan

Presidentti Dilma Rousseff on alusta asti kutsunut virkasyytettä vallankaappaukseksi. Hän on syyttänyt varapresidenttiään takinkääntötempusta.

Brasilian väliaikainen presidentti Michel Temer. Kuva: Cadu Gomes / EPA

Väliaikainen presidentti Michel Temer on sanonut odottavansa, että virkasyyte saadaan käsiteltyä loppuun mitä pikimmin. Sen jälkeen hän voi hallita vapaammin ja edustaa maata myös ulkomailla.  Hänen hallituksensa on ottanut varsin konservatiivisen linjan. Kabinetti koostuu pelkästään valkoisista miehistä.

Laulaja Doralise Gonçaga, joka asuu väliaikaista presidenttiä vastustavien taiteilijoiden valtaamassa kulttuurikeskuksessa, on Dilman kanssa samaa mieltä.

– Kyseessä on aristokratian ja porvariston vallankaappaus. He eivät halua köyhiä yliopistoihin. He marginalisoivat ja haluavat tuhota mustan nuorison, Doralise sanoo.

Osa Lulan perintöä

Dilma valittiin työväenpuolueen karismaattisen johtajan, presidentti  Luiz Inacio Lula da Silvan seuraajaksi vuonna 2011. Puolueen valtakauden aikana yli 30 miljoonaa ihmistä nousi köyhyydestä keskiluokkaan.

Sao Paolossa osoitettiin mieltä presidentti Rousseffia vastaan heinäkuun lopussa Kuva: Sebastiao Moreira / EPA

Pari vuotta sitten Brasilian sukelsi syvään lamaan. Lisäksi maata on ravistellut öljyjätti Petrobrasiin liittyvä massiivinen korruptioskandaali, joka on tuonut päivänvaloon niin työväenpuolueen kuin muidenkin puolueiden poliitikkojen rötöstelyjä. Dilman suosio aloitti syöksykierteen melkein välittömästi hänen tultuaan valituksi toiselle kaudelleen.

Brasilian pörssi ja valuutta ovat vahvistuneet siitä lähtien kun Rousseff siirrettiin syrjään toukokuussa. Brasilialaiset kuitenkin epäilevät, onko Michel Temer tarpeeksi pätevä saattamaan maa kasvun tielle. Kansalaiset ovat muutenkin varsin kypsiä politiikkaan juuri korruption takia.

– Kun tämä Dilman virkasyyte saadaan loppuun asti käsiteltyä, epäilen todella tullaanko varapresidenttiä vastaan sitten vielä nostamaan syytteitä, Professori Becak sanoo ja muistuttaa että varapresidentti on Dilman tapaan syyllinen ja voisi saada virkasyytteen. Syyte ei ole vain edennyt yhtä rivakasti kongressissa.

– Miten sama asia voidaan nähdä yhden henkilön kohdalla rikoksena ja toisen henkilön kohdalla ei? Onhan se aika epäilyttävää, Becak jatkaa.

Kysymykseen siitä miten Brasilia saataisiin jälleen kukoistamaan taloudellisesti ja poliittisesti, koiraansa taluttava Otto Flacke vastaa:

– Poliitikot tulee vaihtaa, sillä tätä on kestänyt jo vuosia. Ja brasilialaiset tulee ravistaa hereille.