1. yle.fi
  2. Uutiset

Satamamaksun laiminlyövät veneilijät kismittävät yrittäjiä – "Ilmeisesti 11 euroa oli liikaa"

Kustavilaiselta Vuosnaisten Meriasemalta ja Kasnäsin vierassatamasta kerrotaan, että satamamaksuista laistavia veneilijöitä käy silloin tällöin. Vierasvenesatamat veloittavat muun muassa vuorokauden laituripaikasta ja sähköstä noin 10–20 euroa.

veneet
vierasvenesatama
YLE / Simo Kymäläinen

Viimeksi maanantaiaamuna satamayrittäjä Anne Porrassalmea korpesi. Vuosnaisten Meriasemalla vieraillut venekunta oli häipynyt varhain aamulla maksamatta laituripaikasta, sähköstä ja saniteettitilojen käytöstä.

– Ilmeisesti 11 euroa oli liikaa. Valitettavasti tällaiset tapaukset syövät luottamusta muihin veneilijöihin, yrittäjä Anne Porrassalmi sanoo.

Vuosnaisissa on 70 venepaikkaa, joista noin puolet on vieraskäytössä. Kyseinen epärehellinen veneilijä oli saapunut laituriin myöhään illalla ja poistunut aamuvarhaisella.

– Satuin olemaan hereillä ja näin, kun venekunta poistui maksamatta.

Ihmiset eivät ehkä ajattele tätä varastamisena. Laiminlyödyt satamamaksut ovat kuitenkin pois korjaustoiminnasta, henkilöstön palkkaamisesta ja muusta.

Anne Porrassalmi

– Ihmiset eivät ehkä ajattele tätä varastamisena. Laiminlyödyt satamamaksut ovat kuitenkin pois korjaustoiminnasta, henkilöstön palkkaamisesta ja muusta.

Porrassalmi kertoo, että veneilijöiden kuuluisi jalkautua hoitamaan maksunsa tuloiltana. Jos henkilökuntaa ei ole paikalla, maksu kuitataan aamulla.

– Emme ole saman tien kimpussa rahastamassa. Tiedän, että isommissa satamissa tullaan veneestä perimään maksu. Meidän toimintamme on niin pientä, että joutuisimme käytännössä palkkaamaan työntekijän rahastamista varten.

– Ihmiset tulevat niin eri aikoihin paikalle. Ei meillä ole mahdollisuutta käydä laiturilla rahastamassa.

Porrassalmi korostaa, että suurin osa hoitaa asiansa rehellisesti.

– En koe, että kaikkia palveluita pitäisi alkaa laittamaan lukkojen tai polettien taakse.

Turun Pursiseura helpottaisi maksukäytäntöjä

Perinteikkäästä veneilijäyhdistyksestä muistutetaan, että muutaman törttöilijän takia ei pidä leimata kaikkia veneilijöitä.

– Pitää muistaa, että maksuista laistaminen ei ole mikään vallitseva käytäntö, sanoo Turun Pursiseuran toiminnanjohtaja Katja Rytkönen.

Kun maksaminen tehdään veneilijöille helpoksi esimerkiksi selkeillä ohjeilla, he pääsääntöisesti hoitavat asiansa.

Katja Rytkönen

Rytkösen mielestä monessa satamassa ei ole välttämättä mietitty, miten satamamaksun hoitaminen onnistuisi helposti ympäri vuorokauden.

– Kun maksaminen tehdään veneilijöille helpoksi esimerkiksi selkeillä ohjeilla, he pääsääntöisesti hoitavat asiansa.

Pummilla yöpyminen on ongelma lähinnä pienissä satamissa.

– Isommissa satamissa, joissa on enemmän henkilökuntaa, myös valvonta on helpompaa, sanoo Rytkönen.

– Uskon, että monessa satamassa pohditaan sitä, miten maksamisen voisi mahdollisimman käytännöllisesti järjestää. Jossakin on esimerkiksi pysäköintiautomaatin tapaisia järjestelmiä.

Lue seuraavaksi