Sadat itäsuomalaiset veteraanit puolisoineen herkuttelevat rosvopaistilla ja munkkikahveilla Kontiolahden liikuntahallissa torstaina.
Ohjelmalliseen rosvopaistitapahtumaan on kutsuttu 750 vierasta Pohjois-Karjalasta, Etelä-Karjalasta sekä Pohjois- ja Etelä-Savosta.
Tapahtuman valmistelut alkoivat lakkautetun Kontiorannan varuskunnan alueella torstaiaamuna jo kello 4, jolloin hiekkakentälle, entisen niin kutsutun Saharan liepeille pistettiin isot tulet.
Kahteen kuoppaan mätettiin neljä kuutiota metristä koivuhalkoa. Lammasta oli varattu noin 230 kiloa. Salaisessa marinadissa muhineet lampaat laitettiin kuoppaan 3–4 kilon paloina. Ne saivat kypsyä rauhassa kuutisen tuntia.
"Mitä veteraanit tykkää rosvopaistista?"
Rosvopaisti tapahtuman puuhamies, purseri Kalevi Rönnqvist kertoo, että hän sai kipinän vapaaehtoistyöhön, kun oli itse armeijassa.
– Kainuun prikaatissa ollessani vuonna 1967, kun oli pitkä matka Kokkolaan lomille, niin osallistuin kaikkeen vapaaehtoistyöhön muun muassa perattiin veteraanisukupolven maanviljelijöiden pellonpientareita ja tehtiin talvipuita. Siitä syttyi tämä kipinä.
Kaunialan Sairaalasta aloitettiin keväällä 1992.
Kalevi Rönnqvist
Rönnqvist kertoo, että idea veteraanien rosvopaistista syntyi näyttelijä Lea Lastumäen kanssa Hyvinkäällä noin 25 vuotta sitten.
– Lastumäki ehdotti, että otettaisko selvää, mitä veteraanit tykkää rosvopaistista. Niin me tehtiin sitten. Kaunialan Sairaalasta aloitettiin keväällä 1992.
– Seurauksena oli se, että kun papat kuntoutuksesta kotiutu, niin Lapista tuli ensimmäinen soitto ja sanottiin, että kun te siellä etelässä järjestätte kaikenlaista niin miksei täällä pohjoisessakin. Siitä tämä lähti.
Tulet sammuvat ensi vuonna
Ympäri maata kiertävän perinteikkään tilaisuuden järjestävät tällä kertaa Kainuun prikaati, Pohjois-Karjalan aluetoimisto, Finnairin lentävä henkilöstö, Kontiolahden kunta ja Kontiolahden Sotilaskotiyhdistys.
Johonkin se raja on vedettävä.
Kalevi Rönnqvist
Järjestäjät ovat sopineet Puolustusvoimien kanssa, että tapahtumia järjestetään vielä vuonna 2017.
– Johonkin se raja on vedettävä. Tehdään niin, että kun Suomi täyttää 100 vuotta, niin kiintiö on täysi.
