Yhden myyjän kertomus työpaikan menettämisestä – Antti Väistö sammutti valot, kun Anttila suljettiin

34-vuotias Anttilan myyjä päätti luottaa tulevaisuuteen ja uuden työpaikan löytymiseen.

Kuva: Tuukka Lukinmaa / Yle

Kun Anttilan tavaratalo Mikkelissä keskiviikkona suljettiin, valot sammutti iltakahdeksalta myyjä Antti Väistö. 34-vuotias mies on työskennellyt Mikkelin torin laidalla sijaitsevassa kaksikerroksisessa tavaratalossa koko sen olemassaolon ajan, miltei kymmenen vuotta.

– Haikea on tunnelma, kun panee ovet lopullisesti lukkoon. Olisi se saanut jatkua, mutta ei voi mitään, Väistö sanoo.

Olisi se saanut jatkua.

Antti Väistö.

Viimeisenä päivänä myymälän ylempi kerros oli jo suljettu ja tyhjinä ammottavia myyntihyllyjä purettiin kovaa vauhtia. Yhä myymättä olevaa sekalaista tavaraa saalistamassa oli vielä kohtalainen joukko asiakkaita ensimmäisessä kerroksessa. Alushousua, villapaitaa ja kännykkäkoteloita oli tarjolla 40–60 prosentin alennuksella.

Ihan puskista

Antti Väistölle tieto siitä, että yli 60-vuotias tavaratalo on hakeutunut konkurssiin, tuli kuin salama pilvettömältä taivaalta. Yhtenä päivänä heinäkuussa henkilöstö vain kutsuttiin koolle.

– Se homma tuli ihan puskista. Tuli ilmoitus, että yhtiö on haettu konkurssiin ja ruvetaan toimimaan sen mukaisesti, Väistö sanoo.

Mies ei tahdo arvuutella syitä siihen, miksi 1950-luvulta saakka talouden nousu- ja laskusuhdanteet ylittäneen tavarataloketjun liiketoiminta lopulta romahti juuri kesällä 2016. Yksi tekijä saattaa kuitenkin olla 1990-luvulta alkaen yleistyneet kapea-alaiset suuret ketjuliikkeet, jotka ovat syöneet elintilaa perinteisiltä tavarataloilta. 

– Jollain Powerilla ja Gigantilla on aikamoisia tarjouksia elektroniikkapuolella, jossa itse olen työskennellyt. Niiden kanssa on kova kilpailla. Ja nettikauppa vaikuttaa varmaan.

Väistö haluaa säilyttää luottamuksen siihen, että oman alan töitä löytyy vähintäänkin Itä-Suomesta ja työttömyysjakso ei veny kohtuuttoman pitkäksi.

– Eteenpäin sanoi mummo hangessa, ei voi muuta.    

Pian haastattelun jälkeen Väistö kertoi Facebookissa saaneensa yllättäen kutsun työhaastatteluun.