1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Video: Iranin partioveneet hätyyttivät Yhdysvaltain ohjushävittäjää – "Vaarallista ja epäammattimaista"

Yhdysvaltain ohjushävittäjä yritti ohjata iranilaisveneet kauemmaksi radioteitse, valoraketein ja äänimerkein. Iranilaisveneet eivät piitanneet varoituksista.

Uutisvideot: Iranin partioveneet hätyyttivät Yhdysvaltain ohjushävittäjää
Uutisvideot: Iranin partioveneet hätyyttivät Yhdysvaltain ohjushävittäjää

Yhdysvaltain laivasto syyttää Iranin partioveneitä vaarallisesta ja epäammattimaisesta käytöksestä Hormuzinsalmessa eilen keskiviikkona.

Laivasto on julkaissut ohjushävittäjä USS Nitzeltä kuvatun videon, jossa näkyy, miten neljä Iranin vallankumouskaartin partiovenettä lähestyy hävittäjää. Nitzen arvion mukaan veneet tulevat vajaan 300 metrin päähän.

Nitzen miehistön mukaan he yrittivät useaan kertaan ottaa veneisiin radioyhteyttä, mutta eivät saaneet vastausta. 12 yrityksen jälkeen Nitzeltä ammuttiin valoraketteja ja annettiin äänimerkkejä varoitukseksi siitä, että veneet olivat liian lähellä. Lopulta Nitze muutti kurssiaan välttääkseen yhteentörmäyksen.

Yhdysvaltain laivaston mukaan Iranin alusten piittaamattomuus varoituksista osoittaa, että tilanne oli vaarallinen ja häiritsevä. Yhdysvaltain mukaan iranilaisalukset rikkoivat kansainvälistä lakia ja merenkulun käytäntöjä.

Iran on torstaina antanut ymmärtää, että Yhdysvaltain ohjushävittäjä olisi ollut Iranin aluevesillä. Iranin puolustusministeri sanoo, että että Iranin laivasto varoittaa kaikkia ulkomaalaisia laivoja, jotka tulevat aluevesille.

– Jos kyseessä on maahanhyökkäys, asetumme vastaan, puolustusministeri Hosein Dehghan sanoo puoliviralliselle Tasnim-uutistoimistolle.

Yhdysvaltain mukaan välikohtaus tapahtui kanasinvälisillä vesillä. Hormuzinsalmi erottaa Persianlahden ja Omaninlahden toisistaan.