1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump vetää takaisin maahanmuuttajapuheitaan

Donald Trump on vaatinut, että Yhdysvalloissa olevat noin 11 miljoonaa laitonta siirtolaista karkotetaan. Nyt hän sanoo voivansa työskennellä heidän kanssaan.

Ulkomaat
Donald Trump kampanjoimassa ashburnissa, Virginiassa 2. elokuuta.
Donald Trump kampanjoimassa Ashburnissa, Virginiassa 2. elokuuta.Jim Lo Scalzo

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on alkanut pehmentää puheitaan laittomien maahanmuuttajien karkottamisesta.

Viime vuodesta lähtien yksi hänen vaalikampanjansa pääteemoista on ollut Yhdysvalloissa laittomasti oleskelevien ihmisten karkottaminen. Näitä paperittomia arvioidaan olevan 11 miljoonaa.

Eilen keskiviikkona Trump esiintyi Fox News -uutiskanavan haastattelussa, jossa hän sanoi voivansa työskennellä niiden paperittomien maahanmuuttajien kanssa, jotka eivät ole rikkoneet lakia.

Trump ei edelleenkään haluaisi myöntää näille henkilöille Yhdysvaltain kansalaisuutta ja vaatii, että näiden on maksettava veroja.

– Ei kansalaisuutta. Ja antakaa kun menen askeleen pidemmälle - he maksaisivat veroja, heidän pitäisi maksaa veroja. Siihen ei ole anteeksiantoa, ei anteeksiantoa. Mutta me työskentelisimme heidän kanssaan, Trump muotoili haastattelussa.

Trump kertoi, että hän täsmentäisi kantaansa laittomiin maahanmuuttajiin parin viikon kuluttua.

Edellisessä kampanjatapahtumassaan Floridassa Trump ei enää puhunut 11 miljoonan laittoman siirtolaisen palauttamisesta. Hän painotti, että lakeja rikkoneet siirtolaiset on saatava kiinni, samoin kuin ne, jotka jäävät maahan viisumiajan umpeuduttua.

Yhdysvalloissa maltilliset republikaanit ovat pitäneet Trumpin karkotuspuheita kohtuuttomina. Valtavan ihmisjoukon kiinni ottaminen ja karkottaminen vaatisi virkavallalta valtavaa työponnistusta ja tulisi arvioiden mukaan myös hyvin kalliiksi.

Lähteet: Reuters, NYT