1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sauli Niinistö komensi suurlähettiläs Viinasen takaisin Suomeen

Jarmo Viinanen ei halunnut kommentoida palautuspäätöstä Ylelle. Viinanen on kiistänyt epäilykset.

Politiikka
Jarmo Viinanen Helsingissä suurlähettiläspäivillä 22. elokuuta 2016.
Jarmo Viinanen Helsingissä suurlähettiläspäivillä 22. elokuuta 2016. Petteri Paalasmaa / AOP

Alaistensa epäasiallisesta kohtelusta epäilty Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen palautetaan asemamaastaan Ruotsista takaisin Suomeen 19. syyskuuta alkaen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki päätöksen siirrosta valtioneuvoston esityksen mukaisesti presidentin esittelyssä heti puolen päivän jälkeen.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) oli esittänyt suurlähettilään siirtämistä ministeriöön Suomeen nopeutetussa aikataulussa, koska Viinasen toimintaedellytykset ovat Soinin mukaan huonontuneet. Ulkoministeriö teki keväällä Tukholman-suurlähetystössä johtamiseen ja hyvinvointiin liittyvän tarkastuksen. Tarkastuksen valmistumisen jälkeen ulkoministeriö ilmoitti, että lähettiläs siirretään muihin tehtäviin. Viinasen uusien tehtävien laadusta ei ole vielä tietoa.

Mahdolliset väärinkäytökset Suomen Tukholman-suurlähetystössä tulivat julkisuuteen heinäkuussa, kun Iltalehti uutisoi, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä. Viinanen itse on kiistänyt häirintäepäilyt tai asiattoman toiminnan virassaan. Jarmo Viinanen ei halunnut kommentoida presidentti Niinistön tekemää palautuspäätöstä Ylelle.

Ministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund tunnusti maanantaina epäsuorasti, että epäasiallista käytöstä on ulkoministeriössä esiintynyt aiemminkin. Hänen mukaansa tapauksista ei vain ole rohjettu kertoa eteenpäin. Kohteeksi joutuneet ovat uskoneet, että ministeriön johto tukee ja suojelee vain esimiehiä.

Viinanen aloitti suurlähettiläänä Tukholmassa elokuussa 2014. Hän oli Suomen pysyvä edustaja Yhdistyneissä kansakunnissa 2009 – 2014 ja tasavallan presidentin kanslian kansliapäällikkö ja kabinettipäällikkö 2005–2009. Viinanen on työskennellyt ulkoministeriössä vuodesta 1988. Hän on 57-vuotias.

Viinasen palautus merkitsee, että Tukholmaan nimitetään uusi suurlähettiläs. Päätöstä nimityksestä ei ole odotettavissa vielä tällä viikolla.