Hannu Sopasen elämä alkoi pyörän tarakalta

Imatralainen musiikielämän vaikuttaja Hannu Sopanen on kuollut. Julkaisemme uudestaan 25. tammikuuta 2012 kirjoitetun henkilökuvan Hannu Sopasesta.

Kuva: Yle

– Kolmevuotiaasta lähtien olen ollut kova laulamaan. Isäni kun ajoi polkupyörää, niin minä olin tarakalla ja lauloin. Talvella istuin potkukelkan kyydissä ja taas lauloin, Hannu Sopanen kertoo ensimmäisistä muistikuvistaan musiikin parissa.

Imatralla asuva director musices Hannu Sopanen tunnetaan kapellimestarina, trumpetistina, kanteleen soittajana, säveltäjänä ja sovittajana. Sopanen itse pitää itseään musiikin sekatyömiehenä.

– Olen pyrkinyt siihen, että minulla ei ole mitään raja-aitoja musiikin saralla, Sopanen vähättelee komeaa uraansa.

Tanssiväki sytytti musiikkiin

Sopanen syntyi Lappeenrannan Tirilään loppuvuodesta 1943. Samoilta seuduilta Sopanen muistelee saaneensa myös kipinänsä musiikkiin.

– Enon talon ikkunasta oli kiva katsella tansseihin meneviä ihmisiä ja sieltä kai kaikki alkunsakin sai, Sopanen kertaa syntysuhdettaan musiikkiin.

Opinnot veivät Hannu Sopasen Sibelius-Akatemian opintojen kautta Kuopioon. Sieltä hän palasi Imatralle, missä hän on tehnyt varsinaisen työnsä musiikin parissa.

Imatra BIg Band -festivaalien isä

Hannu Sopanen oli mukana käynnistämässä Imatran Big Band -festivaaleja. Alkuvuosina festivaalit tulivat täyttämään Imatran Ajojen jälkeensä jättämää tyhjiötä.

– Viime vuosina festivaalit ovat popularisoituneet ja erikoismusiikin asema on kaventunut. Tavallaan sen ymmärtää, mutta hieman valitettavaa se on, Sopanen toteaa.