Hyppää sisältöön

Vuoden nuori muotoilija stailaa kukkasin

Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittu Laura Väinölä käyttää materiaalinaan kukkia. Niiden avulla hän koristelee ja stailaa tiloja ja ihmisiäkin.

Kuva: Juho Huttunen

Laura Väinölä on poikkeuksellinen suunnittelija, sillä hänen työvälineitään ovat kukat ja luonnonmateriaalit. Niillä hän luo tiloja ja tunnelmia erilaisiin paikkoihin. Toisinaan myös ihmiset saavat kukkakoristeita.

– Kukat tulivat työvälineeksi parisen vuotta sitten. Kyllästyin istumaan vain tietokoneen ääressä. Halusin tehdä jotain käsilläni. Silloin keksin, että asiakkaille voisi tarjota tällaista hieman erilaista palvelua. Toki teen edelleen myös ihan tavallisia graafisen suunnittelijan töitä. Kukat ovat vain yksi, mutta hyvin mielekäs osa työtäni, kertoo Laura Väinölä.

Väinölä toimii yrityksensä luovana johtajana. Palkintoperusteluissa Väinölää kuvataan esimerkkinä uuden polven muotoilijasta, jonka työ vaatii monipuolista muotoilualan ja yritystoiminnan prosessien tuntemusta.  Juryn mukaan elämyksellisen brändikokemuksen johtaminen edellyttää rohkeutta ja näkemyksellisyyttä.

– Suunnittelen suuria kokonaisuuksia. Suunnittelemani tilat ovat yleensä väliaikaisia. Ne voivat olla esimerkiksi näyttelyitä tai pop up -tiloja.

Vaikka Väinölä loihtii kukista hienoja visuaalisia teoksia, hänellä ei ole koulutusta kukka-alalle. Väinölä on opiskellut Lahden muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua.

– Lähestymistapani kukkiin pohjaa koulutukseeni, eli idea edellä mennään. Floristit puolestaan ovat saaneet tietynlaisen koulutuksen, ja ehkä siksi kaikki kukkakaupat ovat hyvin samanlaisia.

Väinölän suosikkimateriaali on sammal.

– Suosin luonnosta saatavia materiaaleja. Sammal on käyttökelpoista, koska useissa teoksissani haluan imitoida metsää, kertoo Väinölä.

Mitään inhokkikasvia Väinölä ei osaa nimetä. Ainoastaan värjätyt kukat hän kiertää kaukaa.

Design Forum Finland jakoi Vuoden nuori muotoilija -palkinnon 15 kerran. Palkinnon arvo on 5 000 euroa ja lisäksi voittaja saa palkintonäyttelyn. Laura Väinölän näyttely avautuu Kansalliskirjaston Kupolisalissa 5. syyskuuta.